Tăriceanu, despre OUG pe justiţie: Nu afectează statul de drept sau independenţa magistraţilor

Data publicării:
160920_ICCJ_tariceanu_004_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Oradea, că noua OUG pe justiţie nu afectează statul de drept sau independenţa magistraţilor în vreun fel şi a susţinut că ordonanţa întăreşte independenţa Secţiei pentru anchetarea magistraţilor, relatează News.ro.

160920_ICCJ_tariceanu_004_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

„Având în vedere că ordonanţa prevede un lucru foarte simplu şi foarte clar, şi anume ca Secţia de investigare a magistraţilor să se transforme în direcţie, iar şeful acestei direcţii sau titularul postului de şef al direcţiei urmează să fie numit exact după aceeaşi procedură după care sunt numiţi şi şefii DNA şi DIICOT - adică ministrul propune, CSM avizează şi preşedintele semnează decretul de numire -, nu cred că se poate pune problema că afectează statul de drept sau independenţa magistraţilor în vreun fel. Din contră, întăreşte independenţa acestei structuri, care va avea acelaşi mod de funcţionare şi de alegere a conducerii ca celelalte, pentru care s-au stabilit, pentru care s-au stabilit nişte criterii şi este un procedeu transparent de numire”, a afirmat Tăriceanu.

Liderul ALDE a mai spus că procurorii protestează că nu mai pot să fie delegaţi pe funcţii de conducere.

„Foarte interesant. Deci judecătorii trebuie să dea examen şi toată lumea consideră ce e normal. Trebuie să dai un examen şi eu zic că e foarte bine. A, nu, pentru procurori trebuie să facem diferit. Ei trebuie să poată să fie delegaţi, adică ei procuror de la parchetul de pe lângă tribunal şi îl delegi la ICCJ. Cum vi se pare chestia asta? Mie mi se pare anormal. Şi ei trebuie să respecte aceleaşi condiţii pentru promovarea pe funcţii”, a adăugat preşedintele Senatului.

La rândul ei, Norica Nicolai a spus că în recomandările Comisiei de la Veneţia se vorbeşte despre stabilitate. Ea a spus că până acum DNA şi DIICOT au avut un regim diferit de promovare în funcţie, prin detaşare, care ar fi benefică pentru că poate însemna trecerea de la un salariu de 6.000 de lei la 16.000 de lei, plus locuinţă de serviciu şi diurnă pentru detaşare.

Comisia de la Veneția a criticat înființarea secției de anchetare a magistraților. În luna iulie a anului trecut, Comisia de la Veneția a dat o opinie preliminară asupra amendamentelor aduse celor trei legi ale Justiției privind organizarea judiciară, concluzionând că modificările „cel mai probabil vor submina independența procurorilor și judecătorilor români și încrederea publicului în justiție”. Documentul poate fi consultat aici

„Aceste modificări includ amendamentele care pot afecta independența procurorilor, precum noul sistem de numire și revocare a procurorilor-ședi, rolul ministrului Justiției și apariția controlului ierarhic. Limitarea libertății de exprimare a magistraților ridică și ea îngrijorări, la fel și noua secție pentru investigarea magistraților, dar și noua organizare care slăbește rolul CSM, ca garant al independenței sistemului judiciar”, arăta Comisia de la Veneția.

Printre recomandările formulate la acea dată de Comisia de la Veneţia se număra şi reconsiderarea înființării unei secții speciale pentru anchetarea magistraților. Recursul la procurori specializați, combinat cu măsuri eficiente de prevenție, este alternativa de dorit, arătau experţii Comisiei de la Veneţia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri