Președintele Senatului acuză Consiliul Superior al Magistraturii că „încearcă să cenzureze declarațiile și atitudinile politice ale membrilor Parlamentului”, ceea ce ar constitui „o ingerință” în activitatea Legislativului. Reacția liderului ALDE vine după ce reprezentanții magistraților au constatat că afirmațiile lansate de Călin Popescu Tăriceanu în documentul intitulat „Apel către parlamentari” au adus atingere independenței sistemului judiciar.
Șeful Senatului a criticat intervenția CSM într-un interviu acordat Agerpres. „Există sigur un conflict între cele două puteri (legislativă și judecătorească – n.r.), în măsura în care CSM în loc să-și vadă de propria ogradă încearcă să cenzureze declarațiile și atitudinile politice ale membrilor Parlamentului. Acesta este un lucru foarte grav, este o ingerință în activitatea Legislativului și non-respectul separației puterilor în stat. De aceea, sfătuiesc CSM să se preocupe cu precădere de problemele din sistemul de justiție din România și să nu se preocupe de declarațiile politice, pentru că nu va avea niciun fel de sens”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Președintele Senatului a mai arătat că alegerile din România ar trebui „să se desfășoare liber, fără presiuni și fără ingerințe din partea altor instituții”. „Procesul electoral nu trebuie să fie alterat de intervenția instituțiilor de forță în timpul perioadei electorale, în timpul campaniei electorale, pentru a lăsa cetățenilor opțiunea liberă de a alege ei și de a determina ei viitoarea structură a Parlamentului și nu după cum, din păcate, s-a manifestat și președintele statului cerând ca scena politică sau anumiți oameni să fie măturați”, a susținut Tăriceanu, în interviul acordat Agerpres.
Cu aceeași ocazie, Călin Popescu Tăriceanu a susținut că nu este „implicat în dosare penale”, deși a fost trimis în judecată sub acuzațiile de mărturie mincinoasă și favorizarea infractorului.
Consiliul Superior al Magistraturii a transmis, acum două zile, că afirmațiile președintelui Senatului lansate prin documentul intitulat „Apel pentru parlamentari” au adus atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său. „Publicarea «Apelului către parlamentari» pe pagina de internet oficială a Parlamentului și promovarea mediatică subsecventă a mesajului transmis de către un demnitar de rang înalt, respectiv președintele Senatului României, sunt acțiuni care, la nivelul opiniei publice, creează impresia de subordonare între puterile statului, aducându-se atingere principiului constituțional al separației puterilor în stat, cu consecința decredibilizării și afectării prestigiului justiției și, implicit, a independenței și reputației magistraților”, a transmis CSM, printr-un comunicat.