Modificarea atribuțiilor Agenției Naționale de Integritate nu este o premieră în politica românească, a subliniat Theodor Paleolugu, deputat PDL și fost ministru al Culturii, invitat în „Jurnalul de seară”.
„Nu mi s-au părut deloc convingătoare argumentele avansate de Liviu Dragnea. Nu văd de ce și, evident, atunci când ceva este obscur îți pui întrebări despre adevăratele motivații”, consideră Theodor Paleologu.
„E foarte bine că ANI e un spin în coasta atâtora dintre colegii mei. Măcar atât, le mai e teamă de ceva. (...) Mi se pare dubioasă această poveste, n-am priceput eu explicațiile lui Dragnea, oi fi eu greu de cap, se poate și asta, dar îmi pun întrebări: de ce. Într-adevări tema limitării atribuțiilor ANI este o temă recurentă, nu e o noutate. De când sunt în România, în politica românească, constant am auzit pusă pe tapet această chestiune: Hai să mai tăiem din aripioarele ANI. Unii o fac mai simplist, precum Sorin Roșca Stănescu, alții se pare că o fac mai subtil”, a declarat el cu privire la promisiunea vicepremierului Liviu Dragnea, de acum aproximativ o lună, că va schimba Legea ANI astfel încât aceştia să nu mai aibă probleme dacă fac parte din consiliile de administraţie ale unor societăţi.
Pe de altă parte, Ecaterina Andronescu, senator PSD, fost ministru al Educației, consideră că este necesar să se facă clarificări, ce înseamnă conflict de interese și incompatibilitate.
„Nu știu dacă trebuie modificaă, dar în orice caz, trebuie făcute niște clarificări. După opinia mea, trebuie foarte clar precizat ce înseamnă conflictul de interese și ce înseamnă incompatibilitățile”, a afirmat Ecaterina Andronescu, făcând referire la dosarul în care se judecă cu ANI, în urma constatării incompatibilității de parlamentar, din moment ce ocupa funcția de rector.
Firul promisiunii
Guvernul vrea să modifice legislaţia privind incompatibilitatea aleşilor pentru a-i scăpa pe aceştia de procese cu Agenţia Naţională de Integritate. Vicepremierul Liviu Dragnea le-a promis primarilor şi şefilor de Consilii Judeţene că va schimba Legea ANI astfel încât aceştia să nu mai aibă probleme dacă fac parte din consiliile de administraţie ale unor societăţi. Promisiunea lui Liviu Dragnea nu s-a materializat încă, dar Agenţia Naţională de Integritate a anunţat deja că nu susţine o astfel de modificare.
42 de aleși locali, incompatibili. ANI îi acuză că au făcut parte din adunările acționarilor unor companii locale
Agenția Națională de Integritate a descoperit că 42 de aleși locali din județele Constanța și Sibiu sunt incompatibili pentru că au sau au avut calitatea de reprezentanți ai localităților în Adunăriile Generale ale Acționarilor din societăți comerciale de interes local, în timpul mandatelor de primari și viceprimari.
Acum peste o lună, mai mulţi primari şi consilieri locali din toată ţara l-au convins pe ministrul Administraţiei, Liviu Dragnea, să iniţieze o ordonanţă de urgenţă care să le salveze mandatul, dar şi viitorul. Pentru că, dacă sunt declaraţi definitiv incompatibili, nu mai au voie să ocupe o funcţie eligibilă timp de trei ani.
Liviu Dragnea a găsit soluţia pentru incompatibilitatea primarilor: să poată fi şi administratori de firme
Judeţul Constanţa deţine recordul de aleşi incompatibili. Are 47 de primari care se judecă în instanţă pentru a-şi salva funcţia, adică jumătate din numărul total al edililor din judeţ. Liviu Dragnea s-a întâlnit cu ei şi le-a dat vestea pe care o aşteptau: ordonanţa de urgenţă care îi va ajuta să-şi păstreze scaunele este scrisă şi se află deja la Ministerul Justiţiei pentru aviz.
„Mi se parte incorect şi lipsit de noimă să nu dai posibilitatea unei comunităţi să-şi pună reprezentanti într-o societate comercială. Este o prevedere mai mult decât incorectă”, a declarat Liviu Dragnea, ministrul Administraţiei şi Dezvoltării.
Agenţia Naţională de Integritate a transmis Ministerului Justiţiei că nu susţine proiectul Guvernului şi a amintit că pe rolul instanţelor se află zeci de litigii cu aleşii locali declaraţi incompatibili. Printre aceştia, nume cu rezonanţă - preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, primarul Sibiului, Klaus Iohannis.