Liberalul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiției, a fost întrebat miercuri de jurnaliști dacă își dorește funcția pe care o ocupă acum Mona Pivniceru, în contextul în care aceata are susținerea PNL pentru a fi propusă pentru un poste de judecător al Curții Constituționale a României (CCR).
„Nu se pune problema asta deocamdată. Nu se pune problema să mi-o doresc (funcţia de ministru al Justiţiei, n.r.) fiindcă avem un ministru al Justiţiei în funcţie pe care eu îl susţin”, a spus Tudor Chiuariu.
El a invitat jurnaliştii să nu anticipeze pe acest subiect, invocând buna funcţionare a instituţiilor şi interesul public pe care aceştia ar trebui să îl apere.
„Când va exista această chestiune pe agenda noastră cu siguranţă vă vom informa. Deocamdată e o chestiune de bună funcţionare a instituţiilor să nu anticipăm. Deocamdată doamna Pivniceru este ministru al Justiţiei în Guvern, se bucură de sprijjinul nostru şi, personal, aşa cum a spus în câteva rânduri, eu mi-aş dori să continue ca ministru al Justiţiei”, a spus Tudor Chiuariu.
Întrebat când va exista discuţia privind noul ministru al Justiţiei în PNL, Chiuariu a răspuns: „Nu ştiu, nu sunt ghicitor în stele”, arată Mediafax.
Propunerile USL și ale PDL
Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu sunt propuşi de USL să devină judecători la Curtea Constituţională.
Actualul ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru, a confirmat, săptămâna trecută, că are susținerea PNL pentru un post de judecător la Curtea Constituţională (CC), însă a evitat să dea un răspuns ferm privind alegerea pe care o va face în acest context.
Valer Dorneanu este adjunctul Avocatului Poporului, funcţie pe care o va ceda în cazul în care va fi primi votul parlamentarilor.
Şi democrat-liberalii au făcut o propunere: Gheorghe Iancu, fostul Avocat al Poporului.
Senatorul Tudor Chiuariu şi europarlamentarul Norica Nicolai erau variantele pe care le-ar lua în calcul liberalii pentru a o înlocui în funcţia de ministru al Justiţiei pe Mona Pivniceru, potrivit unor surse liberale, citate de Mediafax.
Care sunt judecătorii CCR pe final de mandat
Potrivit Constituției, Curtea Constituţională se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României. Acsinte Gaspar, Ion Predescu și Aspazia Cojocaru sunt cei pentru care cele trei instituții trebuie să numească un succesor.
În compontența actuală a plenului, Administrația Prezidențială i-a propus pe Petre Lăzăroiu și Augustin Zegrean, în mandatul lui Traian Băsescu, și pe Acsinte Gaspar, pe când la Cotroceni era Ion Iliescu.
Din partea Senatului au fost numiți în CCR Iulia Antoanella Motoc (candidatura asumată de UNPR), Ion Predescu (PSD) și Valentin Zoltan Puskas (UDMR).
Camera Deputaților i-a numit în CCR pe Ștefan Minea (PDL), Tudorel Toader (PNL) și Aspazia Cojocaru (PSD).