T. Băsescu: Tratez ca pe o ironie punerea preşedintelui în categoria nefuncţionarilor publici. Nu putem trata Preşedinţia, Parlamentul, ca pe un butic

Data publicării:
basescu noua tribuna 4 presidency.ro

Principalele declarații:

Majoritatea USL continuă lovitura de stat începută, dar acum o face cu alte metode.

Am în vedere declaraţiile ministrului Sănătăţii, când a izbucnit scandalul după poziţia unui medic de la Spitalul din Ploieşti. Ministrul minţea cu neruşinare pentru că avea în subordine DSP-urile care au ca atribuţii supravegherea sistemului de sănătate în judeţe. Abia acum s-a trezit şi şi-a pus în mişcare DSP-urile, iar acest lucru ne arată cât de mare e eroarea conceptului domnului Dragnea de a transmite DSP-urile în subordinea consiliilor judeţene, care au şi spitalele. Este o şubrezire a statului de inspecţia, control şi implementare a politicilor pe care le are.

Aș spune că ceea ce se întâmplă la Ministerul Sănătății în aceste zile probează că fără direcțiile din teritoriu guvernul rămâne izolat la București și habar nu are ce se întâmplă în teritoriu.

Când a apărut OUG cu insolvența vă vorbeam despre articolele cu dedicație care vizează nu așa cum credeau unii Realitatea, dar principala țintă era TVR. N-a trecut mult și chiar cu ordonța respinsă viața a confirmat că TVR era ținta și Voiculescu era cel care să o controleze. Un turnător care-și controlează trustul de presă ca măciucă. Ca dovadă este protocolul dintre ministerul agriculturii cu Televiziunea Română. Prin care se preda politica editorială ministerului agriculturii. Nu numai că această practică contravine grav legii SRR, dar contravine grav și Constituției.

Vă întreb dacă ştiţi vreun centimetru de construcţie de autostrăzi de când oamenii ăştia au venit la putere. Merg doar şi taie panglici la contracte încheiate pe timpul lui Boc.

O altă probă este numărul de ordonanţe pe care le-au emis. 80 de ordonanţe simple şi 105 de OUG, total 185 de ordonanţe de la venirea guvernului Ponta, când ai o majoritate de 70% în Parlament. Asta arată că priorutăţile acestor oameni sunt să scape de sub orice control, având în vedere că Avocatul Poporului nu îşi face datoria. E un supus al puterii, nu al poporului. Numai la Preşedinţie au fost identificate peste 30 de ordonanţe suspectibile a fi neconstituţionale. Este al USL, nu al poporului.

Despre modificările care s-au introdus astăzi în Codul Penal deși nu se aflau pe ordinea de zi. Atât legea amnistiei și grațierii, cât și modificările la codul penal nu au avut niciun fel de aviz de la CSM, ceea ce este absolut inacceptabil. Era obligatoriu să aibă avizul CSM. Legea amnistiei a fost dedicată clientelei politice.

Modificările la codul penal sunt dramatice și dărâmă zece ani de muncă a instituțiile specializate. Politicienii se ridică din nou deasupra legii. Spre exemplu, s-a modificat articolul 124 și se reduce la jumătate perioada de prescripție a unei fapte, ceea ce probabil că ajută pe mulți care au un proces în derulare.

Mai mult, se introduce un nou aliniat prin care se prevede că suspendarea cursului prescripției produce efecte asupra tuturor participanților la infracțiune. Astfel spus, dacă un membru al Parlamentului se află constituit ca parte a unui grup infracțional, în cazul în care parlamentarul nu primește aprobare de ridicare imunității, nimeni din grupul infracțional nu mai poate fi anchetat. Pare a fi o prevedere cu dedicație.

Camera Deputaților a modificat azi articolul 147 din codul Penal, în care constată că președintele României, senatorii, deputații, cei care au profesii liberale nu pot fi funcționari publici.

Le mulțumesc că s-au gândit la mine, dar cred că nu am nevoie, ca atare voi trimite legea înapoi la Parlament, pentru că scoțând președintele României, senatorii, deputații și pe cei fără contracte de muncă – atenție, primari, din categorie, practic nu mai pot fi loviți nici de situațiile de incompatibilitate. Practic se protejează de DNA și se protejează de emiterea unor hotărâri care li s-ar potrivi lor și familiilor lor, îndeosebi în ceea ce privește contracte de achiziții publice.

Oameni buni, asta înseamnă zece ani de regres. A fost greu până să se pună pe picioare DNA și ANI, au început să funcționeze, efectele modificării sunt dezastruoase în ceea ce privește credibilitatea României.

Am văzut și o tratez ca pe o ironie , scoaterea în categoria nefuncționarilor publicii, dar președintele este prin definiție un înalt funcționar public, la dispoziția celor care l-au ales.

Puterea legislativă nu e un butic, ci o instituție a statului, publică. Nu putem confunda Parlamentul României, președinția, cu un butic din Gara de Nord și că funcționarii nu sunt funcționari, dar beneficiază de mașină, de șofer, de facilități de cazare, pentru că sunt demintari, dar când să răspundă în fața legii vor să fie considerați buticari.

Nu se poate, sunt ani de mers înapoi. Nu am altă soluție decât să o resping și să o trimit la Parlament, să o atac la CCR.

Nu poți să spui că ești primar, parlamentar și nu ești în serviciul public. Ești servant public și te supui rigorilor legii. Foarte interesant este că vrem să nu fim responsabili ca parlamentari, primari, miniștri.

Dacă ar intra în vigoare aceste modificări la codul penal, din câte știu, peste 30 de parlamentari ar răsufla ușurați. Din care opt se află în instanță. Nu-i foarte departe de cifra de 60 de aleși locali care se află în proces avansat de investigare la ANI. Sunt foarte multe procese în derulare la DNA. Sunt procese în instanță care vizează demnitari.

Cred că astăzi parlamentul a greșit fundamental și a compromis România. Aceste modifcări la codul penal nu se aflau pe ordinea de zi. Tare mă tem că și atmofera creată în jurul legii amnistiei și grațierii și legii minelor a fost exact manevra lui Valeriu Zgonea să bage aceste modifcări la Codul Penal.

Ca în cazul CFR Marfă, nici președintele PSD n-a fost aici. A avut un discurs la Johannesburg. Ca și la CFR dânsul a trimis documentele să aprobe CSAT-ul ce trebuia să aprobe Guvernul. A fost programată o lovitură grea pentru statul de drept. Se vede stilul premierului de a spune că nu știe. A știut și el, a știut și Crin Antonescu. Măcar Crin Antonescu a argumentat de ce. În schimb, premierul s-a aflat întâmplător la Johannesburg. Și tot azi, coincidență, atâtea legi în Parlament.

Nu mai pot păcăli pe nimeni că-și continuă lovitura de stat de anul trecut.

Eu voi respinge aceste modificări la Codul Penal. Mesajul principal este că președintele dezavuează și acțiunile din ultimul timp și acțiunile de azi privind Codul Penal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri