Preşedintele Traian Băsescu a ajuns astăzi la Rediu, în județul Iași, pentru a inspecta şantierul gazoductului Iaşi-Ungheni, dar veştile pe care le-a primit nu i-au plăcut. Lucrările vor fi terminate în cel mai bun caz anul viitor în februarie, cu trei luni întârziere faţă de termenul anunţat iniţial. Şantierul gazoductului a fost inaugurat la 27 august de premierii român și moldovean, dar a doua zi muncitorii s-au oprit, pentru că ţevile pentru gazoduct nu ajunseseră încă.
Magistrala va conecta reţelele de gaze naturale din România şi Moldova pentru a ajuta Chişinăul să-și reducă dependenţa de gazul rusesc. Preşedintele Traian Băsescu le-a atras atenţia şefilor de şantier că nu au voie să greşească.
„Trebuie să fim responsabili. Aici nu avem voie să minţim, e în joc prestigiul nostru. Am adus un comisar european şi doi prim-miştri, puşi lângă nişte ţevi aduse din România, că ţevile pentru proiect încă nu au sosit", a afirmat Traian Băsescu la finalul vizitei.
„Îmi pară rău că Ponta şi Leancă au fost la un spectacol public, dar eu promit că acest gazoduct îl vom face”, a spus Traian Băsescu.
Vineri, pe şantierul gazoductului din localitatea ieşeană Rediu, președintele nu a găsit niciun muncitor, ci doar un paznic. Cu puţin timp înainte de sosirea preşedintelui, în zonă ajunsese şi şeful de şantier, reprezentant al Transgaz, potrivit Mediafax.
Ce a aflat șeful statului pe șantierul de la Rediu
În momentul în care a ajuns în zonă, preşedintele i-a întrebat pe jurnalişti dacă sunt muncitori pe şantier, după care s-a îndreptat către şeful de şantier, care instalase acolo o masă şi o planşă cu schiţa proiectului, lângă o baracă. Şeful de şantier, Teofil Ciobanu, i-a prezentat preşedintelui proiectul, spunându-i că lucrările se pot încheia în februarie 2014, dacă timpul va permite, şi nu în decembrie.
Preşedintele a spus că speră ca lucrurile să stea într-adevăr aşa şi ca lucrările să se termine măcar la începutul anului viitor, adăugând că cei de la Uniunea Europeană ştiu ce se întâmplă pe acest şantier şi nu pot fi „păcăliţi” că se munceşte, când, de fapt, nu se face nimic.
Şeful statului l-a întrebat pe reprezentantul Transgaz de ce nu se lucrează, acesta spunând că abia acum au fost făcute măsurătorile pentru predarea traseului conductei şi că împământarea conductelor va începe săptămâna viitoare.
Președintele a promis că va reveni pe acest şantier pentru a se asigura că lucrările vor fi gata la timp.
Ce spunea premierul Ponta
Premierul Victor Ponta declara, în 31 august, că finalizarea gazoductului Iaşi - Ungheni va avea loc în luna decembrie. El a răspuns astfel unei întrebări legate de faptul că şantierul respectiv ar fi fost abandonat şi că a dispărut conducta adusă la inaugurarea din 27 august.
„Astea sunt prostiile tipice, nu a dispărut nimic. Este licitaţie adjudecată de către una dintre cele mai bune firme, o firmă austriacă, au termen sfârşitul lui decembrie, până atunci. Eu înţeleg atacurile politice şi poveştile, eu vă spun că la sfârşitul lui decembrie veniţi cu mine să inaugurăm gazoductul”, a declarat premierul.
Victor Ponta a fost prezent, în 27 august, în Republica Moldova la ceremonia de inaugurare a gazoductului Iaşi-Ungheni, alături de omologul moldovean, Iurie Leancă, şi de comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger.
Prin gazoduct se urmăreşte asigurarea unui nivel superior de securitate energetică pentru Republica Moldova şi partea estică a României, cu diversificarea surselor de alimentare cu gaz.
Întrebat de jurnalişti dacă această investiţie, inaugurată chiar de ziua independenţei Republicii Moldova, nu va deranja Kremlin-ul, Ponta a răspuns că nu crede că autorităţile ruse se vor „supăra”. Totuși, după câteva zile, Moscova a trecut la amenințări, iar ulterior a interzis importul de vin din Moldova.
Proiectul de construcţie a conductei de gaz Iaşi-Ungheni are un buget de 26,49 milioane euro, din care 7 milioane euro reprezintă contribuţia financiară a Uniunii Europene. Capacitatea conductei va fi de 1,5 miliarde metri cubi de gaz anual.
În contextul vizitei la Chişinău a omologului său român Victor Ponta, premierul R. Moldova, Iurie Leancă, a declarat că grupul rus Gazprom va fi în continuare principalul furnizor de gaz al statului. Totuşi, „este firesc ca un stat să dorească diversificarea surselor de furnizare (a gazelor), cu scopul de a asigura securitatea energetică a statului la nivel regional", a spus Leancă.