T. Băsescu despre numirea procurorilor: „Să vii cu un băiat frumos care miroase a Dior e ușor”

Data publicării:
12032013 20m 20basescu 20procurori-54452

Președintele Traian Băsescu a declarat, invitat marți seară într-o ediție specială la Digi24, că nu este de acord cu actuala procedură asumată de ministrul Justiției pentru numirea procurorului general și a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, prin organizarea unui concurs, care a dus la un blocaj la nivelul parchetelor.

„Eu pot să vă spun că nu sunt de acord cu ce a cerut Comisia Europeană, cu acest concurs, cu selecție, cu... În acest sens i-am scris doamnei Pivniceru o scrisoare înainte de primul exercițiu. De ce? Pentru că nu este în lege. Noi nu avem în lege așa ceva, noi avem foarte precis scris în lege că ministrul propune, CSM analizează, dă un aviz, președintele decide. Filtrul era suficient”, a declarat Traian Băsescu.

„Acest filtru era suficient: un ministru al Justiției care trebuie să-ți asume desemnarea unui om de bună calitate, profesional și moral. CSM? Păi cine îi cunoaște mai bine pe procurori decât CSM? La rându-mi, eu privesc opțiunea ministrului, privesc raportul CSM și avizul CSM și îmi iau informațiile din toate zonele din care pot culege informații despre un om care trebuie să-l numești procuror general al României sau procuror-șef DNA sau procuror-șef DIICOT. Filtrele erau suficiente. De aceea i-a scris doamnei Pivniceru: Aveți această variantă acceptată în discuțiile cu Comisia, până acum nu am avut această procedură, au fost procedurile legale, și la punctul doi îi spuneam: Sunt gata să vă susțin dacă adoptați soluția legală”, a declarat Traian Băsescu.

Citiți și:

Traian Băsescu: USL nu se va rupe, Crin Antonescu are șanse la Cotroceni

Băsescu despre Elena Udrea: Nu vă uitați că e blondă, e pragmatică, știe că epoca Băsescu s-a încheiat

T. Băsescu: Antonescu ar putea avea susținerea masoneriei pe linia Stănișoară, Frunzăverde

Traian Băsescu despre Schengen: Știm cert că 13 state ne-au susținut

Dezavantajele desemnării prin concurs

„Acum suntem în fața unei exagerări și nu știu cine vorbește de slugărnicie în mediul politic. Nu poți să chemi procurorii și, până la urmă, când vei constata că nu își face treaba la DNA sau la Parchetul general, ce spui? Păi, să vedeți, așa a ieșit din concurs, la note a ieșit bine. Cum poți să caracterizezi mai bien un procuror decât uitându-te ce rechizitorii a făcut, care au fost finalizate cu condamnări în instanță, câte rateuri a avut? Că așa, să vii cu un băiat frumos care miroase a știu eu ce, a Dior e ușor. Și spui: uite ce frumos! Vreau să văd ce dosare ai, ce experiență profesională ai”, a declarat Traian Băsescu.

Șeful statului a dat exemplu situația numirii judecătoarei Livia Stanciu la conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție, la șase luni după ce a primit avizul pozitiv al CSM, pentru că nu auzise de ea și a cerut să i se aducă toate dosarele în care a intrat în complet în ultimii cinci ani.

În ceea ce-l privește pe Nistor Călin, proaspăt delegat de procurorul general interimar, Daniel Morar, la șefia Direcției Naționale Anticorupție, Traian Băsescu a spus că are un CV „excepțional”, repretând de trei ori acest adjectiv. Întrebat dacă un astfel de procuror ar trebui să candideze, Traian Băsescu a răspuns: „Să candideze sau să fie propus, pentru că președintele nu poate face un singur lucru: nu poate propune.”

„Vreau procurori care au dosare făcute, vreau să văd propuși procurori care au obținut condamnări”

Traian Băsescu a subliniat că scrisoarea pe care i-a trimis-o ministrului Justiției cu privire la procedura de numire a procurorilor a trimis-o și la Comisia Europeană, pentru ca oficialii de la Bruxelles să vadă că aceasta este poziția președintelui României.

„Dacă doamna ministru insistă cu procedura aceasta falsă, neasumată, neasumată... să organizăm un concurs, să vedem... Domnule, mie nu îmi spune nimic un concurs când e vorba despre procurorul general, de procurorul-șef al DNA, prim adjunct și procrurorul-șef DIICOT. Vreau procurori care au dosare făcute, vreau să văd propuși procurori care au obținut condamnări și nu li s-au întors dosarele pentru că sunt prost făcute. La funcțiile astea, la fel de bien poate să vină un proaspăt absolvent al Institutului Național de Magistratură. Vă dau scris că omul ăla va știi foarte bine și Codul Penal și Codul de Procedură, dar nu o să aibă dosare în spate, cum se întâmplase cu domnul de la Cluj, avea un an și jumătate de la ultimul rechizitoriu”, a comentat președintele.

„Suntem într-o situație dificilă și ne jucăm de-a concursurile pentru a nu ne asuma”

Întrebat despre cum se poate găsi o soluție pentru rezolvarea blocajului actual în ceea ce privește numirea procurorilor, mai ales în contextul în care actualilor șefi le expriră mandatele interimare, preșdintele Traian Băsescu a spus că situația nu este deloc bună și că o vrea accelerată puțin.

„Voi discuta cu primul ministru zilele acestea, să găsim o soluție, pentru că, unde e problema? Noi nu suntem în deficit numai cu numirea procurorului general, a procurorului-șef DNA sau DIICOT. Nu avem niciun adjunct la parchetul general care să mai fie în mandat, nu avem niciun adjunct la DNA, toți sunt la două mandate, deci trebuie altă persoană. Nu numai atât. Șefii de secții sunt toți cu mandatele expirate în DNA și DIICOT. Deci suntem într-o situație dificilă și ne jucăm de-a concursurile pentru a nu ne asuma”.

Vrea „orice ministru, numai să-mi propună candidați pentru aceste funcții vitale”

Întrebat despre posibilitatea ca Guvernul să rămână fără minsitru al Justiției, având în vedere că se vehiculează că PNL i-ar fi propus Monei Pivniceru un post în Curtea Constituțională, Traian Băsescu a exclamat: „I-aș mulțumi lui Dumnezeu să se întâmpe asta, pentru că ar trebui premierul să-și asume. E șeful Guvernului și ar trebui să-și asume desemnarea. Și sunt convins că el înțelege, ca procuror, ce înseamnă să lași parchetele fără conducere la nivel de șef, adjuncți și șefi de secții. Sunt convins că premierul Ponta înțelege foarte bine gravitatea”.

„Știu că avem o problemă dificilă din punctul de vedere al funcționării acestor instituții. Și eu cred că o să ne trezim cât de curând cu un semnal de la Comisie: Alo, ce faceți? Pentru că nu poți să o ții tot așa și să spui: Da, în vreo două luni mai termini un concurs”.

„Eu cred că (Victor Ponta - n.r.) ar putea debloca situația”, a reluat președintele.

Întrebat dacă ar fi de acord cu Tudor Chiuariu (PNL) la Ministerul Justiției, președintele a răspuns: „Domnule, orice ministru, numai să-mi propună candidați pentru aceste funcții vitale, candidați care au ceva în spate. Nu-i treaba mea (dacă este Tudor Chiuariu ministru – n.r.), important e să înțeleagă gravitatea situației din parchete. Eu pot colabora cu oricine, atâta timp cât colaborarea se referă la instituții. Dacă e să discutăm – Domnule președinte, hai să mai intervenim și noi pe un dosărel, aici nu pot colabora cu nimeni”, a subliniat președintele.

„Nu există un procuror care să vă poată spune că președintele i-a spus: Fă-i un dosar ăluia! sau Nu-i face” sau eu să fi fost întrebat. Asta e o minciună în care, de regulă, cei care au dosare își caută o scuză, refugiindu-se în politic, sau cei care vor un sistem de justiție șubred”, a subliniat Traian Băsescu.

Traseul procedurii de numire

Nistor Călin, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, a fost delegat, începând din 11 martie, în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Termenul dat de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, procurorilor-şefi pentru a-i avansa propriile propuneri pentru conducerea marilor parchetea expirat la sfârșitul lunii trecute. Ministrul Justiţiei ceruse ca până la 25 februarie, la ora 10, să primească propuneri pentru ocuparea funcţiilor de procuror general al României, procuror-şef al DNA, dar şi procuror-şef al DIICOT, în vederea lansării unei noi proceduri de selecţie.

Ministrul Mona Pivncieru spunea, la începutul lunii trecute, că va invita potențiali candidați pentru șefia Parchetului General și a DNA, identificați după consultarea procurorilor șefi ai parchetelor de pe lângă curţile de apel, din cadrul Parchetului General și ai structurilor DNA.

În 22 ianuarie, Mona Pivniceru anunțase că săptămâna următoare va fi declanşată o nouă procedură de selecţie a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Preşedintele Traian Băsescu a respins, în 18 ianuarie, propunerile privind numirile lui Tiberiu-Mihail Niţu şi Ioan Irimie în funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi, respectiv, de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), trimise de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.

„Motivaţia principală care a stat la baza deciziei domnului preşedinte Traian Băsescu este lipsa de transparenţă a procesului de selecţie organizat de Ministerul Justiţiei, care nu a fost stimulativ pentru ca un număr mai mare de procurori cu bune performanţe să se înscrie la procesul de selecţie”, se arăta în comunicatul Adminstrației Prezidențiale de la acea dată.

Ulterior, șeful statului avansa o nouă modalitate de numire a şefilor parchetelor: el spunea că ar semna decretele de numire, dacă propunerile ar veni de la Consiliul Superior al Magistraturii.

Delegarea funcțiilor la PÎCCJ

Laura Oprea, fostul procuror-şef adjunct al Direcţiei Naționale Anticorupție, fusese delegat, în octombrie, noul șef interimar al instituției, după ce Daniel Morar fusese delegat prim procuror geenral adjunct și ocupă interimar funcția de Procuror General al României, după finalizarea mandatului Laurei Codruța Kovesi.

În 2 octombrie, pe atunci noul procuror general al României, interimar,Daniel Morar dispusese delegarea, pentru o perioadă de șase luni, a Laurei Oprean, procuror şef adjunct direcţie, în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Atunci era prima zi deinterimat a lui Daniel Morarla conducerea Ministerului Public, după ce aLaura Codruța Kovesi anunțase cu o zi înainte că l-a delegatpe postul de prim procuror general adjunct.

Laura Codruța Kovesi a motivat delegarea lui Daniel Morar ca procuror general interimar prin faptul că acesta are o relație foarte bună de cooperare cu instituțiile europene și are experiența necesară pentru a gestiona chestiunile legate de MCV. (Mădălina Prundea)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui...
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”