Surse: Liderii PSD decid azi dacă vor împiedica votul pentru Guvernul Orban 2. Alianța cu Ponta, subiect de dispută în partid

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
asumare raspundere buget 2019 ludovic orban ciolacu melescanu inquam george calin 2019-11-23 orban instant-8826
Foto: Inquam Photos / George Călin

Social democrații se reunesc miercuri în ședința Comitetului Executiv Națioanal pentru a discuta mai multe subiecte importante. În primul rând, liderii partidului trebuie să decidă care este strategia pentru ancipate și dacă vor boicota ședința de plen de luni, când ar trebui dat votul de învestitură. Conform unor surse, posibila alianță cu Pro România va fi un subiect de discuție la CEX, precum și organizarea Congresului de la finalul lunii. Președintele interimar, Marcel Ciolacu, și-ar putea anunța astăzi candidatura.

Conform unor surse din partid, parlamentarii PSD vor absenta la ședința de plen programată luni, pentru învestitura Guvernului Orban 2. Lipsa parlamentarilor PSD, ar putea amâna votul prin care să fie respins Guvernul Orban 2, iar procedura pentru anticipate ar putea fi prelungită.

Prmierul Ludovic Orban a spus marți că speră ca parlamentarii PSD „să nu chiulească” mai ales că au declarat că nu se tem de anticipate.

„Am văzut mulți lideri PSD care au spus că nu le e frică de anticipate. Aștept să se comporte așa cum au dat declarații. Noi avem mobilizarea exemplară făcută. Discutăm cu toate grupurile politice, astfel încât să îi convingem să vină la lucru”, a declarat Ludovic Orban.

Alianța cu Pro România dorită doar la nivel local

În PSD se discută și despre o eventuală alianță cu partidul lui Victor Ponta, însă părerile sunt împărțite. Conform mai multor surse, majoritatea liderilor PSD sunt de acord cu alianțe locale cu Pro România, așa cum deja a fost anunțată cea din județul Bistrița Năsăud, însă o alianță pentru alegerile parlamentare nu este privită atât de bine, mai ales de cuplul Olguța Vasilescu-Claudiu Manda, dar nici de Mihai Tudose, proaspăt întors în partid.

Sunt însă și lideri care susțin că PSD și Pro România ar trebui să candideze împreună în cazul în care se ajunge la alegeri anticipate și susțin că Olguța Vasilescu se opune pentru că „vrea să rămână PSD la 20%” ca să preia în viitor partidul.

„Mai bine mergem cu Ponta care vrea să își salveze câțiva oameni pe care îi punem pe listă și îi băgăm în Parlament și facem împreună 30-32%, decât să mergem separat și ei să riște să nu facă pragul și noi să stăm la 25%, că împărțim voturile cu Pro România”, a declarat un lider PSD, pentru Digi24.ro.

Nici în Pro România nu sunt toți de acord că o alianță cu PSD la următoarele alegeri va fi în folosul partidului. Chiar Victor Ponta avertiza duminică, la Convenția Națională la care au participat și liderii PSD, că „există un val de a sancționa ce s-a întâmplat în ultimii ani. Și acest val ne va lovi și la alegerile locale”.

Ponta ar prefera o alianță cu PSD după alegeri, în anii următori, principalul său obiectiv fiind o stângă unită până în 2024, când vrea să candideze la prezidențiale.

PSD încă împarte sinecuri la stat

Scos de la guvernare, PSD mai are câteva sinecuri de oferit, motiv pentru care în aceste zile există discuții în partid în legătură cu împărțirea unor funcții în instituțiile pentru care Parlamentul decide cine le conduce, parlament unde PSD își poate impune voința.

 Printre funcțiile râvnite de social democrați se numără șefia ASF, de unde fostul președinte Leonardo Badea a plecat la BNR. Pentru șefia ASF se luptă senatorul trecut de la ALDE la PSD, Daniel Zamfir, dar și actualul vicepreședinte al Curții de Conturi, Nicu Marcu, propus de ALDE, dar care are și susținerea lui Victor Ponta. Postul lui Marcu este dorit de socrul lui Victor Ponta. Ilie Sârbu a fost numit de Parlament consilier la Curtea de Conturi în 2015, pe un rest de mandat de 5 ani. Astfel, în octombrie 2020 lui Ilie Sârbu îi expiră mandatul și își dorește un nou mandat de 9 ani.

Congresul PSD și candidatura lui Ciolacu

Liderii PSD trebuie să pregătească Congresul din 29 februarie și să stabilească modificările la statut. De asemenea, Marcel Ciolacu este așteptat să anunțe oficial că va candida la funcția de președinte, alături de o echipă formată din 4 prim-vicepreședinți, funcții pentru care vor vor avea un loc pe listă Gabriela Firea, Claudiu Manda, Radu Moldovan și Dragoș Benea. Secretar General va rămâne Paul Stănescu.

La Congresul din 29 februarie, Marcel Ciolacu nu va avea competiție, iar restul candidaturilor pentru fucțiile de vicepreședinți naționali vor fi negociate în săptămânile următoare, astfel încât lista lui Ciolacu să fie completată fără prea multă agitație în partid.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri