Surse: Coaliția renunță la majorarea salariilor demnitarilor, însă le păstrează pe cele ale aleșilor locali

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
ciolacu rade in fata lui ciuca
Un amendament depus de PSD și PNL la Camera Deputaților prevede majorarea salariilor doar în administrațiile locale. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Coaliția de guvernare a decis să modifice la Camera Deputaților amendamentul adoptat de Senat care prevede majorarea salariilor demnitarilor și a celor din administrația locală. Astfel, potrivit unui amendament depus de grupurile PSD și PNL din Camera Deputaților, doar aleșii locali și angajații din adminsitrațiile locale vor beneficia de majorări.

Surse politice au declarat pentru Digi24.ro că amendamentul a fost deja depus. Legea urmează să fie dezbătută în comisiile de specialitate și mai apoi votată în plenul Camerei Deputaților, care este și cameră decizională.

Potrivit amendamentului depus, vor avea salarii mai mari aleșii locali: primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de Consilii Județene. După majorări, primarul Capitalei, de exemplu, ar urma să primească cu 2.200 de lei brut mai mult. Salariile primarilor din mariile municipii vor crește cu 1.650 lei brut, până la 17.250 de lei brut, cele ale primarilor orașelor mari vor ajunge la 13.800 de lei (+1.300 de lei), iar edilii comunelor mari vor ajunge să câștige 11.500 de lei brut, față de 10.500 în prezent. 

Bani mai mulți va primi și personalul din administrațiile locale, salariile fiind stabilite în funcție de indemnizația viceprimarului sau a vicepreședintelui Consiliului Județean.

În forma adoptată de Senat, legea prevedea majorarea salariilor tuturor demnitarilor, printre care președinte, miniștri, parlamentari, șefi ai unor instituții precum Academia Română, Consiliul Concurenței, AEP sau Curtea de Conturi.

Amendamentul din Senat a fost depus de doi parlamentari ai UDMR. După ce legea a trecut de Senat, cu votul parlamentarilor PSD, PNL, UDMR și AUR, liderii maghiari au anunțat că nu mai susțin decât majorările pentru aleșii locali.

„Legea salarizării unitare prevede că salariile personalului din administrațiile locale se stabilesc în funcție de indemnizația viceprimarului sau a vicepreședintelui Consiliului Județean, care, se ajustează, anual, la valoarea salariului minim. În ultimii patru ani, prevederea legală nu a fost aplicată în toate domeniile, rezultând diferențe salariale semnificative. În ultimii patru ani nu s-a înregistrat o majorare salarială la nivelul administrației publice locale, astfel încât s-a creat inechitate și diferențe în sectorul bugetar. UDMR susține că exclusiv salariile angajaților de la nivelul administrației publice locale trebuie ajustate”, a anunțat luni liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaților.

După votul din Senat, PSD a anunțat că nu va susține majorările pentru demnitari, iar Klaus Iohannis a declarat că nu i se pare „corect” ca demnitarii să beneficieze de majorări. „Am spus că având în vedere inflația, salariile și pensiile trebuie să crească. (...) puteam să rămânem mai la urmă”, a declarat președintele.

Legea adoptată de Senat mai prevede și creșterea sporurilor cu 25% pentru funcționarii publici implicați în procesul legislativ.

Citește și Reacția miniștrilor după ce Senatul a votat creșterea salariilor demnitarilor: „Pentru mine a fost o surpriză”. „Am văzut în presă”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri