Premierul desemnat Nicolae Ciucă i-a invitat, în cele din urmă, pe liderii UDMR la discuțiile privind formarea unei majorități care să susțină la vot viitorul guvern. Potrivit unor surse Digi24.ro, întâlnirea va avea loc vineri, înaintea ședinței de guvern.
Știrea inițială
Surse politice au declarat pentru Digi24.ro că până la această oră premierul desemnat, Nicolae Ciucă, nu i-a căutat pe liderii UDMR pentru discuții. „Nu am discutat deloc cu premierul desemnat”, susțin sursele citate.
Premierul desemnat ar fi trebuit să discute cu UDMR despre structura viitorului guvern și împărțirea portofoliilor, despre programul de guvernare al noului Cabinet și despre formarea unei majorități care să susțină la vot guvernul.
După ce a fost desemnat de președintele Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă a declarat că va negocia cu toate forțele responsabile, astfel încât Parlamentul să aprobe cabinetul propus.
Liberalii au decis în ședința Biroului Politic Național, joi dimineață, să îl propună pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier, urmând ca acesta să conducă un guvern minoritar PNL-UDMR.
„PNL l-a propus pe ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, pentru funcţia de premier, într-un guvern minoritar, alături de partenerii cu care am gestionat şi până acum această situaţie - UDMR”, a declarat președintele PNL, Florin Cîțu.
De partea cealaltă, președintele UDMR Kelemen Hunor nu s-a arătat prea încântat de decizia liberalilor și a președintelui Klaus Iohannis de a-l propune pe Nicolae Ciucă.
Acesta a spus că înțelege nominalizarea de către PNL a lui Nicolae Ciucă pentru a forma un nou guvern, dar are o reținere față de ocuparea funcției de prim-ministru de către un fost militar.
Nicolae Ciucă este un militar excepțional (...) poate este singurul militar care a muncit și a lucrat în teatre de război, a condus trupe în teatre de război și respect pentru orice militar din acest punct de vedere. (...) Pe palierul politic e o problemă. (...) Nu este foarte uzual, în ultimii 50-60 de ani, în țările democratice, niciun fost militar în retragere nu a condus guverne. Sigur, putem găsi exemplul Charles de Gaulle sau exemplul Eisenhower, dar erau alte vremuri. Din acest punct de vedere avem o oarecare reținere, dar înțelegem propunerea PNL și înțelegem dorința de a căuta o soluție rapidă, o soluție pe termen nu foarte lung. (...) Suntem deschiși la dialog”, a declarat președintele UDMR.