Surse social democrate susțin că în ședința CExN al PSD conducerea partidului a discutat despre legea carantinei și despre moțiunea de cenzură pentru demiterea guvernului PNL. În cadrul discuțiilor, baronii PSD din Moldova, în frunte cu Dumitru Buzatu și Ionel Arsene au cerut respingerea legii carantinei, blocată momentan în Senat, pentru a fi „de partea poporului”. Printre cei care s-au opus adoptării legii s-a numărat și fostul premier Viorica Dăncilă. Aceștia au cerut insistent depunerea moțiunii de cenzură cât mai repede.
„Curentul majoritar susține legea carantinei”, mai spun sursele citate.
„Nu vreau să mă trezesc în situaţia în care dumneavoastă sau familia dumneavoastră să fim luaţi de pe stradă de poliţia medicală”, a declarat Ionel Arsene, liderul PSD Neamț, la finalul ședinței CEx de luni.
De asemenea, în ședință, a fost susținută ideea că legea nu trebuie să sufere modificări semnificative în Senat față de variantă adoptată de Camera Deputaților, pentru că ar exista riscul ca actul normativ să fie declarat neconstituțional de Curte.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a susținut în ședință că legea carantinei este necesară și că Parlamentul trebuie să o adopte.
La finalul ședinței, votul a fost unul covârșitor în favoarea adoptării de către Parlament a acestei legi. Au fost 40 de voturi pentru și doar 8 voturi împotrivă.
Împotriva legii a votat și fostul premier, Viorica Dăncilă.
Luni ar trebui reluate dezbaterile la proiectul de lege, în condițiile în care autoritățile nu au instrumentele necesare pentru a izola persoanele infectate cu noul coronavirus.
„Amânarea adoptării legii înseamă o creștere dramatică a riscului de infectare cu COVID-19. În totate țările democratice din lume autoritățile au la dispoziție carantina, izolarea și posibilitatea de a trata pacienții sub control medical”, a spus sâmbătă premierul Ludovic Orban.
Demiterea Guvernului, motiv de contre între liderii PSD
În ședința CExN al PSD, conducerea partidului a discutat și despre moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului. Surse participante la ședință au declarat pentru Digi24.ro că mai mulți lideri au cerut ca moțiunea să fie depusă cât mai repede.
„Toată lumea vrea moțiune, dar când o depui trebuie să și treacă și să îți folosească tactic”, le-ar fi transmis președintele interimar, Marcel Ciolacu.
Ciolacu a susținut că moțiunea trebuie folosită în avantajul PSD, astfel încât partidul să se poziționeze și în perspectiva alegerilor locale programte pe 27 septembrie. Legea care stabilește însă data alegerilor nu a fost încă promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Conform discuțiilor din partid, moțiunea de cenzură ar putea fi depusă în prima parte a lunii august.