Cele 30 de miliarde de euro pe care România le-ar putea accesa prin Planul Național de Redresare şi Rezilienţă sunt în pericol din cauza unor conflicte politice între PSD și partidele din Coaliție. Social democrații cer guvernului să vină în Parlament cu planul care prevede proiectele finanțate din bani europeni și amenință că, în caz contrar, vor bloca ratificarea tratatului care prevede creșterea contribuției României la Uniunea Europeană. Accesarea fondurilor europene depinde de majorarea contribuției, suțin surse politice.
Toate statele membre ale Uniunii Europene au fost de acord să crească această contribuție, de la 1,2%, la 1,4% din Venitul Național Brut. Este o decizie necesară pentru a acoperi fondurile pe care Comisia Europeană le va aloca pentru redresare și reziliență. România ar urma să beneficieze de 30,5 miliarde de euro pentru Planul Național de Redresare şi Rezilienţă.
Dacă un stat nu ar ratifica aceasta decizie, ar crea probleme la nivelul blocului comunitar.
Surse politice susțin că majorarea contribuției la bugetul Uniunii Europene a ajuns un subiect de dispută între PSD și partidele din Coaliție. Parlamentul trebuie să adopte această majorare, însă fiind vorba de un tratat este nevoie de votul a 2/3 dintre parlamentari. Astfel, coaliția are nevoie și de voturile PSD.
Într-o discuție cu Ludovic Orban, președintele PSD, Marcel Ciolacu, i-ar fi transmis acestuia că dacă Planul Național de Redresare nu va fi prezentat în Parlament, PSD nu va vota ratificarea majorării contribuției României la UE.
Social democrații se vor consulta cu reprezentații de pe plan european, din grupul socialiștilor, sunt constienți de implicații, însă vor să forțeze alocarea unor sume de bani din PNRR și către proiectele administrațiilor conduse de PSD.
„Este singura variantă, după ce la buget au împărțit bani doar către administrațiile conduse de partidele din coaliție”, susțin surse din PSD.
Joi, liderii coaliției au o discuție pentru a decide cum negociază cu PSD și dacă vor veni în Parlament cu Planul Național de Redresare și Reziliență.
Președintele Klaus Iohannis a semnat în luna februarie decretul prin care crește contribuția la bugetul UE, pe care l-a trimis Parlamentului pentru aprobare. Potrivit documentului, nivelul contribuției va fi în acest an de 1,4% din Venitul Naţional Brut, față de 1,2%, ridicându-se astfel la suma de 2,357 miliarde de euro.
Creșterea este cauzată de Mecanismul European de Reziliență și Redresare al Comisiei Europene, prin urmare fiecare stat va contibui mai mult la bugetul UE. Este vorba de o creștere temporară.