Curtea Constituțională a decis joi că sesizarea Guvernului împotriva dublării alocațiilor este neîntemeiată și a respins contestația. Alocațiile ar putea fi dublate doar dacă președintele promulgă legea prin care Parlamentul a decis revenirea la dublarea alocațiilor din acest an, după ce Guvernul a eșalonat calendarul de dublare până în 2022.
Guvernul a decis, printr-o ordonanță de urgență, majorarea etapizată a alocațiilor până în 2022, dar Parlamentul a respins actul normativ, păstrând în vigoare măsura de dublare a acestora. Potrivit decizie Guvernului, alocațiile au fost majorate cu 20% de la 1 septembrie.
În calitate de for decizional, Camera Deputaților a respins în 19 august Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care alocațiile au fost mărite cu 20%. Ulterior, Guvernul a atacat la Curtea Constituțională legea prin care a fost respinsă această OUG.
„Am luat decizia de a crește etapizat alocațiile, de a dubla, dar etapizat, în funcție de capacitatea bugetului de a face față acestei noi cheltuieli. În populismul caracteristic, PSD a respins aceasta soluție rațională. Ne vom apăra punctul de vedere”, susținea la momentul respectiv premierul Ludovic Orban.
Citește și Klaus Iohannis, despre mărirea alocațiilor și pensiilor: Pentru a face posibile aceste lucruri trebuie să existe acești bani
Legea de respingere a Ordonanței de urgență megea la promulgare la președinte. Klaus Iohannis poate trimite actul normativ din nou în Parlament pentru reexaminare.
Editor : Robert Kiss