România este reprezentată la Consiliul European de preşedintele Traian Băsescu. Șeful statului a plecat în această dimineaţă la Bruxelles pentru a participa la lucrările Consiliului European și a călătorit cu o cursă aeriană de linie a companiei TAROM.
Discuţiile de la Bruxelles privesc problemele economice ale zonei euro şi priorităţile Uniunii Europene pentru 2013: combaterea şomajului, mai ales în rândul tinerilor, şi impulsionarea economiei comunitare, pentru următoarele șase luni.
Discuţiile se anunţă însă dificile, după ce Parlamentul European a respins ieri proiectul de buget pentru 2014-2020, după ce a fost discutat foarte intens timp de o lună.
În februarie, România obţinuse aproape 40 de miliarde de euro, în cadrul bugetului comunitar, de 960 de miliarde de euro, o sumă cu 18 procente mai mare decât cea din perioada 2007-2013.
Acum, preşedinţia irlandeză a Uniunii trebuie să stabilească un calendar exact de negociere între Legislativul comunitar, Comisia Europeană şi Consiliul European. Toate aceste sume ar putea fi modificate, după reluarea negocierilor.
La Bruxelles se află şi premierul Victor Ponta. El nu participă însă la discuţiile dintre Consiliul European, ci doar la întrunirea socialiştilor europeni.
Mișcări de protest
Mii de sindicalişti protestează înainte de începerea Consiliului European. Liderii europeni care iau parte la Consiliul European de la Bruxelles au fost întâmpinaţi cu proteste. Aproximativ 15.000 de oameni s-au adunat într-un parc aflat la doi paşi de clădirea în care are loc reuniunea.
Manifestaţia împotriva austerităţii este organizată de Confederaţia Europeană a Sindicatelor, care numără 85 de organizaţii şi 10 federaţii din 36 de ţări. Sindicaliştii veniţi din Franţa, Germania, Portugalia şi Spania speră să atragă atenţia şefilor de stat şi de guvern prezenţi la Consiliul European şi să-i convingă să ia măsuri pentru a reduce şomajul în rândul tinerilor.