Tot ce se întâmplă la Bucureşti este privit atent de cancelariile occidentale, mai ales că România este unul din partenerii importanți ai Uniunii Europene şi NATO în contextul crizei din Ucraina, atrag atenţia analiştii americani.
„Lunile trecute, ambasada Statelor Unite la Bucureşti a criticat planul guvernului de a modifica Codul Penal (...). În mai, ambasada i-a oferit un premiu Laurei Kovesi pentru eforturile în lupta împotriva corupţiei, o dovadă în plus că activitatea DNA are suportul Casei Albe. Sprijinul SUA nu este unul surprinzător. De altfel DNA, fondată în 2002, a devenit foarte activă în anchetarea cazurilor de corupţie la nivel înalt, în principal la presiunea Uniunii Europene şi a Statelor Unite”, se arată în analiza Stratfor.
Stratfor nu crede totuşi că scandalul de corupţie din jurul premierului va schimba politica externă a ţării. Ar putea avea însă efecte negative pe plan economic.
„România trebuie să elimine corupţia şi să facă reforme economice. Întrebarea este dacă poate administra ambele procese concomitent. Combaterea corupţiei a dus la apariţia unor diviziuni politice care ar putea distruge stabilitatea necesară pentru supravegherea unei economii bine reglementate”, mai spun analiștii.
Ei fac şi o previziune privind viitorul politic al premierului român. Ei cred că în cazul unui refuz al demisiei, în ciuda cererii preşedintelui şi în cazul unor proteste ale populaţiei, poziţia lui Victor Ponta ar putea fi periclitată chiar de aliaţii politici.
„Nevoia de a-l proteja în repetate rânduri pe liderul lor, fie în cazul unor moţiuni de cenzură, fie în cazul unor cereri de ridicare a imunităţii, ar putea deveni prea costisitoare, din punct de vedere politic, pentru Partidul Social Democrat, în special în contextul în care în 2016 vor avea loc alegeri parlamentare”, subliniază analiștii.
Citiți și