Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că preşedintele rus, Vladimir Putin, „nu a renunţat la obiectivele sale de război”, în pofida „pierderilor semnificative” suferite pe câmpul de luptă, şi a avertizat că Ucraina „rămâne fără muniţie”, informează EFE, transmite Agerpres.
„Situaţia pe câmpul de luptă rămâne foarte dificilă. Ucraina se confruntă cu o criză de muniţie, de aceea are nevoie de şi mai mult sprijin şi are nevoie de el acum”, a afirmat Stoltenberg în timpul unei conferinţe de presă după întâlnirea cu premierul sloven Robert Golob.
Țările membre vor adopta „noi măsuri” pentru a furniza mai multe resurse pentru planurile de apărare ale NATO
Secretarul general a afirmat, de asemenea, că, la summitul NATO din iulie de la Washington, ţările membre vor adopta „noi măsuri” pentru a furniza mai multe resurse pentru planurile de apărare ale Alianţei Nord-Atlantice, precum şi pentru a consolida sprijinul pentru Ucraina şi a-şi intensifice parteneriatele în întreaga lume.
„Înţeleg că este dificil să se găsească mai mulţi bani pentru apărare, deoarece există multe alte necesităţi în educaţie, infrastructură, sănătate şi în multe alte domenii (...), dar trebuie să fim capabili să creştem cheltuielile pentru apărare atunci când tensiunile sporesc”, a adăugat el.
La rândul său, Golob - care s-a întâlnit joi cu Stoltenberg cu ocazia marcării a 20 de ani de la aderarea Sloveniei la NATO, - a remarcat că o poziţie unită a Alianţei Nord-Atlantice cu privire la Ucraina „este fundamentală”, exprimându-şi speranţa că aceasta se va „întări” înainte de summitul de la Washington.
Premierul sloven i-a mai spus lui Stoltenberg că Alianţa ar trebui să „exercite mai multă presiune” asupra Israelului şi grupării islamiste Hamas în războiul din Gaza pentru a „opri imediat luptele şi a se ajunge la o încetare a focului”.
Prim-ministrul sloven a declarat că „Sudul global nu vede foarte favorabil eforturile noastre cu privire la Gaza”, de aceea Alianţa trebuie să facă mai mult pentru încetarea luptelor. „Se vorbeşte din ce în ce mai mult despre standarde duble, iar acesta este un aspect pe care trebuie să îl abordăm urgent”, a spus el.
„Summitul de la Washington poate fi un mare succes”
„Credem că summitul de la Washington poate fi un mare succes, dar principala cerinţă este să rămânem uniţi”, a adăugat el, referindu-se nu doar la Ucraina şi Gaza, ci şi la Balcanii de Vest, o regiune în care, a spus Golob, Slovenia „are un interes vital în păstrarea stabilităţii”.
„Nu numai din cauza proximităţii sale, ci şi pentru că este partea cea mai vulnerabilă a Europei”, a afirmat premierul sloven, exprimându-şi speranţa că la summitul şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană de joi şi vineri se va face „un pas înainte major” în ceea ce priveşte Bosnia-Herţegovina, ca unul dintre punctele centrale ale Balcanilor de Vest, şi se va stabili o dată oficială pentru negocierile de aderare.
În acest sens, Stoltenberg a afirmat că NATO „sprijină cu fermitate” integritatea teritorială şi suveranitatea Bosniei-Herţegovina, făcând apel la toţi liderii politici să depună eforturi pentru a-i păstra unitatea: „Retorica separatistă este iresponsabilă şi periculoasă”, a avertizat el.
Editor : B.C.