La 6 luni după adoptarea sa, noul statut al PSD este un mister pentru cea mai mare parte a liderilor şi membrilor formaţiunii. Delegaţii au votat un rezumat prezentat de la tribuna Congresului, fără să ştie exact la ce se referă modificările. Nu pot afla nici acum, deoarece documentul nu a devenit oficial. Are nevoie de aprobarea unei instanţe iar procedura întârzie.
Documentul votat la Congresul din luna martie cuprindea schimbările la Statut în privinţa conducerii PSD.
Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct: „Aşa este procedura şi lâncezeala de la noi, probabil că au foarte multe dosare, procese pe rol.”
Dumitru Buzatu, preşedinte PSD Vaslui: „Nu aş putea să vă spun ce se întâmplă, de ce nu a fost publicat. Ştiţi, de la dispariţia dinozaurilor au trecut milioane de ani, aşa că şase luni de aşteptare nu sunt mari probleme.”
Secretarul general adjunct al PSD dă vina pe sistemul de justiţie pentru faptul că principalul partid de guvernare funcţionează fără statut.
Codrin Ştefănescu: „Normal că nu este normal. Dacă ieşea foarte repede era o minune şi atunci începeam să simţim că ne normalizăm şi în zona asta.”
La Congresul din martie, delegaţii nu au primit modificările la Statut. Au votat documentul, încrezători că liderii formaţiunii au făcut treabă bună.
Marian Neacşu, secretar general PSD: „Este obligatoriu să parcurgem şi articolele care suferă modificări, ca să nu avem discuţii când mergem să le depunem la Tribunal, am să parcurg foarte repede şi aceste modificări, nu conţinutul lor, ci numai ce se întâmplă cu fiecare articol asupra cărora am intervenit.”
Imediat după ce a fost depus la Tribunalul Bucureşti, noul statut al PSD a fost contestat de Partidul Naţionalist. Pentru a grăbi procedura, social-democraţii au retras dosarul şi l-au redepus, câteva zile mai târziu. De atunci, judecătorii au amânat cazul de mai multe ori. În acest moment, pe site-ul PSD poate fi consultat Statutul votat la Congresul din octombrie 2015.