Mircea Geoană, actual secretar general adjunct al NATO, este prima opţiune pentru alegerile prezidenţiale, din postura de candidat independent, având aproximativ un sfert din intenţiile de vot, arată datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News,ro. Variantele sondajului mai relevă că George Simion este contracandidatul ideal în turul 2, unde ar pierde în fața posibililor oponenți. În plus, peste jumătate dintre cei chestionați spun că în mod sigur vor merge la vot.
Sondajul include şi întrebări referitoare la variante pentru turul 2 al scrutinului prezidenţial, liderul AUR George Simion pierzând într-un scrutin în care contracandidaţi ar fi Mircea Geoană, Marcel Ciolacu sau Nicolae Ciucă.
O altă variantă este cea a unui tur 2 cu Emil Boc, care l-ar învinge la scor strâns pe Marcel Ciolacu, dar ar pierde în fața lui Mircea Geoană.
Geoană câștigă turul 1
La întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, cât de sigur sunteţi că aţi merge să votaţi ? (% total eşantion)”, 16,9% au răspuns „sigur, nu”, iar 57,2% au răspuns „sigur, da”.
În ceea ce priveşte opţiunile pentru alegerile prezidenţiale, cele mai multe merg către candidatul independent Mircea Geoană, atât în cazul respondenţilor care îşi exprimă preferinţa pentru candidaţii din listă, cât şi în cazul celor care îşi exprimă preferinţa pentru candidaţii din listă şi declară că merg sigur la vot. În prima situaţie, Geoană ar fi votat de 25,3%, iar în cea de a doua, de 24,6%.
Mircea Geoană este urmat, în ordine, de Marcel Ciolacu, George Simion, Nicolae Ciucă, Diana Şoşoacă, Cătălin Drulă, Dacian Cioloş, Kelemen Hunor.
George Simion pierde în turul 2
Sondajul a evaluat şi cinci variante pentru turul 2 al alegerilor prezidenţiale, întrebarea adresată fiind: „Dacă în turul II al alegerilor prezidenţiale din 2024 ar ajunge următorii, Dvs. pe care dintre ei l-aţi vota? (% dintre cei care au exprimat o optiune de vot)”.
Trei dintre variante iau în calcul un tur 2 în care liderul AUR Geroge Simion i-ar avea drept contracandidaţi pe Mircea Geoană sau Marcel Ciolacu sau pe Nicolae Ciucă.
În varianta în care în turul 2 ar ajunge Mircea Geoană şi George Simion, scorul ar fi în favoarea actualului secretarul general adjunct al NATO, respectiv 63,5% - 36,5%, fiind de altfel şi candidatul cel mai bine plasat în raport cu liderul AUR.
O finală a cursei prezidenţiale care i-ar avea ca protagonişti pe Marcel Ciolacu şi George Simion ar avea scorul 58,8% - 41,2%.
Scorul cel mai strâns ar fi în cazul în care în turul al doilea funcţia prezidenţială ar fi disputată de Nicolae Ciucă şi George Simion, scorul fiind 52,2% - 47,8%, în favoarea liderului liberal.
Alte două variante sunt cele ale unui tur 2 Emil Boc - Marcel Ciolacu, cu un rezultat foarte strâns în favoarea lui Boc, diferenţa fiind de sub un procent, 50,4% - 49,6% sau Mircea Geoană - Emil Boc, de această dată câştigător fiind dat Mircea Geoană, cu 59,9%- 40,1%.
„Preferinţa în premieră pentru un candidat independent”
„Sondajul realizat de INSCOP în parteneriat cu News.ro prezintă primele cifre cu privire la opţiunile de vot pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor. Pentru intenţia de vot în turul 1 am luat în considerare mai multe nume despre care s-a vehiculat în spaţiul public că ar putea candida, indicând şi partidul, alianţa sau după caz, statutul de independent al personalităţilor măsurate. De asemenea, pentru variantele de tur 2 am testat mai multe scenarii, măsurând însă doar potenţialul personal al fiecărui candidat, fără a mai indica un partid sau o alianţă de partide care l-ar susţine pe acel candidat. În cercetările sociologice din lunile următoare vom testa şi alte nume de potenţiali candidaţi la alegerile prezidenţiale, în funcţie de evoluţia dezbaterii publice pe acest subiect. Concluziile principale pe care le putem observa din aceste date sunt: preferinţa în premieră pentru un candidat independent care modifică semnificativ performanţa celorlalţi candidaţi susţinuţi de un partid, procentul de 70% pe care îl adună în primul tur candidaţii cu profil democratic-moderat, respectiv procentul de 30% pe care îl adună candidaţii cu profil radical. De asemenea, configuraţia opţiunilor populaţiei pentru turul 1 lasă deschis orice scenariu de candidaţi care ar putea accede în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Este doar prima fotografie a unei confruntări electorale care va cunoaşte multe modificări pe parcus, va domina anul electoral 2024 şi va influenţa decisiv performanţa partidelor în celelate tipuri de alegeri de anul viitor (europarlamentare, locale şi parlamentare)”, a explicat directorul general al INSCOP Research, Remus Ştefureac.
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 15 – 22 septembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice).
Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.550 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.
Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.49 %, la un grad de încredere de 95%.
Editor : B.P.