Mugur Isărescu are cea mai mare cotă de încredere dintre politicienii incluşi în această cercetare (56%), fiind urmat de Sorin Oprescu (49%) şi Victor Ponta (48%). În preşedintele Senatului, Crin Antonescu, 30% dintre cei chestionaţi au spus că au încredere, în preşedintele Traian Băsescu - 26%, iar în deputatul democrat-liberal Elena Udrea - 16%, potrivit agerpres.ro.
Sondajul cuprinde şi întrebări referitoare la capacitatea Uniunii Social Liberale (USL) de a guverna. Astfel, 48% dintre respondenţi şi-au manifestat încrederea că USL va reuşi să redreseze situaţia ţării în perioada în care va fi la guvernare, în timp ce 41% sunt pesimişti în această privinţă.
Participanţii la această cercetare de piaţă au mai fost chestionaţi despre viitorul USL. Majoritatea respondenţilor (65%) cred că alianţa de guvernare va rezista cel puţin până la alegerile prezidenţiale din 2014, iar aproape un sfert (24%) apreciază că USL se va destrăma înainte de acest termen.
Conform sondajului realizat de CSCI, românii au făcut aprecieri şi faţă de activitatea celor mai importanţi oameni de stat, preşedintele şi primul-ministru. 62% dintre români sunt foarte nemulţumiţi şi destul de nemulţumiţi de activitatea lui Traian Băsescu, iar 36% sunt foarte mulţumiţi şi destul de mulţumiţi. În cazul premierului Victor Ponta, 57% sunt foarte mulţumiţi şi destul de mulţumiţi faţă de activitatea sa la Palatul Victoria, în timp ce 41% s-au declarat foarte nemulţumiţi şi destul de nemulţumiţi.
Persoanele chestionate au fost întrebate şi despre conflictul preşedinte-premier, în contextul recentelor declaraţii ale lui Traian Băsescu la adresa Guvernului. 86% s-au declarat de acord cu afirmaţia din sondaj "USL ar trebui să se concentreze pe guvernare fără a mai ţine cont de atacurile preşedintelui", iar 8% au dezaprobat-o. De asemenea, 53% au răspuns "De acord" la afirmaţia "Traian Băsescu a încălcat acordul de coabitare cu premierul Victor Ponta", respinsă însă de 22% dintre respondenţi.
Sondajul CSCI a fost efectuat la nivel naţional, în perioada 12-15 august 2013, pe un eşantion de 1.100 de persoane din populaţia adultă, neinstituţionalizată, folosind metoda CATI. Au fost puse întrebări legate de notorietate şi încredere, intenţia de vot, subiecte actuale.
Eşantionul a fost multistadial cluster, cu selecţia probabilistică a persoanelor. Eşantionul a fost validat pe baza datelor Institutului de Statistică din 2009 şi a recensământului populaţiei din 2002. Eroarea tolerată este de 3,1%, la un nivel de probabilitate de 95%.