Premierul Ludovic Orban a vorbit despre posibilitatea unei ordonanțe de urgență în domeniul justiției, dacă nu există altă soluție pentru amânarea intrării în vigoare a pensionării anticipate a magistraților, care ar putea bloca sistemul de justiție.
„În cazul prorogării sau abrogării – că discutăm și despre posibilitatea abrogării – dacă intră în vigoare pensionarea anticipată a magistraților, există riscul să dispară din sistem aproapre 2.700 de magistrați, vă dați seama că va fi paralizată activitatea parchetelor și a instanțelor. În acest mod, accesul la justiție al cetățeanului va fi restricționat dramatic. Instanțele vor fi supraaglomerate. Acest lucru trebuie coroborat cu creșterea la 4 ani a vechimii pentru intrarea în magistratură. Nu putem accepta, este fundamental ca aceste modificări să treacă cu orice risc. Dacă nu le convine celor de la PSD și vor să depună moțiune de cenzură, să depună”, a spus Orban.
Dacă va exista „dorința evidentă de a tergiversa adoptarea, vom face ceea ce avem la dispoziție ca instrument constituțional și anume vom emite ordonanță de urgență. Dacă nu se modifică articolele despre care v-am vorbit, justiția va fi paralizată și nu putem accepta”, a adăugat Orban, întrebat ce va face dacă intrarea în vigoare a legii va fi amânată, inclusiv prin contestare la CCR.
Premierul a fost întrebat și în legătură cu acordurile încheiate cu UDMR și ALDE, care prevedeau ca guvernul să nu dea OUG pe justiție.
„Suntem într-o situație în care cred că va înțelege toată lumea și nu va fi nevoie să dăm ordonanță de urgență, dar suntem obligați să apelăm la această procedură care să permită adoptarea rapidă a acestor modificări”, a spus Orban.
Prorogarea pensionării anticipate a magistraților, care ar urma să intre în vigoare în 2020, face parte din modificările din justiție pentru care Guvernul vrea să-și asume răspunderea, alături de abrogarea recursului compensatoriu.