Majoritatea parlamentarilor şi-au trecut în declaraţia de avere calitatea de membru, membru de onoare sau preşedinte în diverse asociaţii sau fundaţii. Situațiile sunt, în unele cazuri, comice.
De exemplu, Roxana Anuşca, deputat PNL de Călăraşi, a adăugat în noua declaraţie de interese faptul că a devenit şi președintele Comitetului de părinți al clasei a V-a de la Școala Gimnazială 8 Botoșani. Funcţia se adaugă celei de preşedinte al Comitetului de părinţi pe întreaga şcoală. Senatorul Dumitru Oprea, în schimb, este directorul Fundaţiei Şanse Egale pentru Femei.
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu are idealuri înalte. El este membru al Societăţii de Încurajare pentru Îmbunătăţirea Rasei Cailor din România.
O altă categorie o reprezintă cea a parlamentarilor care au înfiinţat organizaţii non-guvernamentale botezate după numele lor. Printre aceştia se regăsesc Liliana Mincă, Petru Movilă, Viorel Blăjuţ şi Liviu Pop. Deşi are doar 39 de ani, fostul ministru pentru Dialog Social se gândeşte deja la anii în care va fi pensionar. Liviu Pop este printre fondatorii Asociaţiei Pensionarilor din Învăţământ Maramureş.
Există şi aleşi care fac parte din asociaţii sau fundaţii a căror activitate este greu de precizat. La această categorie pot fi incluşi Anca Boagiu - preşedinte al Asociaţiei Puterea Dreptăţii, Dan Motreanu - membru al Fundaţiei Prin noi înşine, dar şi Sebastian Grapă, care este directorul Asociaţiei Speranţa pentru Toţi.
O altă situaţie este cea a parlamentarilor care activează, unii doar cu numele, în ONG-uri sportive. Printre ei se regăsesc premierul Victor Ponta, deputat de Gorj, care este membru al Asociaţiei Pro Baschet Energia Rovinari sau Augustin Constantin Mutu - vicepreşedinte al Asociaţiei Sportive OLIMPIA. Aceeaşi funcţie o îndeplineşte şi Dan Ioniţă la Asociaţia Club Sportiv Offroad Prahova. Cosmin Nicula este preşedintele CSM Bucureşti - secţia handbal feminin, iar fostul ministru al Transporturilor, Ludovic Orban, conduce, în calitate de președinte, Federația de bridge.