Șerban Nicolae: Se face confuzia „corupţii sunt totuna cu hoţii”
Data actualizării: Data publicării:
Senatorul PSD Șerban Nicolae a pledat, marți, la Parlament, pentru necesitatea redefinirii infracțiunii de abuz în serviciu, arătând că „actuala definiție este făcută mai degrabă acuzator” și că se face o confuzie de genul „corupții sunt totuna cu hoții”.
„Eu cred că actuala definiţie este făcută mai degrabă acuzator, în aşa fel încât se confundă lucrurile. Foarte mulţi oameni - i-aţi văzut în spaţiul public - spun: «corupţii sunt totuna cu hoţii», «abuzul în serviciu înseamnă corupţie». Lucrurile sunt spuse anapoda în spaţiul public şi atunci societatea ca atare este indusă în eroare. Nu tot ce înseamnă abuz în serviciu înseamnă şi un beneficiu ilegitim pentru cel care l-a săvârşit. Se confundă infracţiunea de abuz în serviciu cu infracţiunea de corupţie, de aceea eu cred că e nevoie de o definiţie mai clară a acestei infracţiuni, în aşa fel încât societatea să fie în cunoştinţă de cauză, să nu se mai lase manipulată de o serie întreagă de voci care cântă fals, dar acoperă prin volum”, a susținut senatorul PSD.
Șerban Nicolae a arătat și cum consideră el că ar trebui modificat Codul penal în sensul redefinirii abuzului în serviciu. „Orice ţine de un beneficiu nelegitim în exercitarea unei funcţii publice, fie că e vorba e o acţiune directă, fie că e vorba de o acţiune indirectă sau de o formă coparticipare, complicitate, instigare şi aşa mai departe, este infracţiune de corupţie. Cele care ţin de serviciu reclamă o împlinire defectuoasă sau neîndeplinirea unor atribuţii de serviciu şi o vătămare gravă adusă fie unor persoane, fie autorităţii publice”, a precizat senatorul PSD.
Și fostul ministru al Justiției Florin Iordache a vorbit, luni, despre posibilitatea redefinirii infracțiunii de abuz în serviciu. „Sunt în acest moment 16 propuneri la comisia specială, cu prag mai mic, cum am spus eu, 19.000, cu prag mai mare, 100-200.000. O decizie va fi luată, fără îndoială, în comisie, dar în același timp, nu ascundem, că poate fi și varianta redefinirii fără prag. Trebuie să ținem cont de cele două decizii ale Curții Constituționale, de opinia experților și de dezbaterile din comisie”, a declarat Iordache, pentru Digi24.
Ideea renunțării la un prag valoric pentru abuzul în serviciu în schimbul redefinirii infracțiunii a apărut săptămâna trecută în rândul coaliției PSD-ALDE. Potrivit informațiilor Digi24, ar fi vorba de redefinire în sensul să nu se considere că este abuz în serviciu dacă nu există și dare/luare de mită.