Fostul ministru PSD al Justiției Florin Iordache a declarat, la Parlament, că parlamentarii au inclus deja în pachetul legilor justiției modificările solicitate de cei care au protestat duminică. „Celor care critică legile în forma în care se află acum în Parlament le-aș spune să citească legile”, a declarat deputatul social-democrat, pentru Digi24. Doar că, după cum precizează chiar fostul ministru al Justiției, pachetul legilor justiției este de abia în faza discuțiilor cu experții, după care se va trece, rapid, la dezbaterea parlamentară și vot. Deci, nu se poate vorbi de legi, ci doar de proiecte în continuă schimbare.
”Ori există o foarte mare dezinformare, ori cei care protestează nu cunosc legile, pentru că cele două probleme invocate - cea cu numirea și revocarea procurorilor, noi am prevăzut ca președintele să fie cel care are ultima semnătură, iar în ceea ce privește Inspecția Judiciară, noi am prevăzut să fie instituție independentă. Deci, repet, dacă protestăm, haideți să ne uităm și pe legi”, a declarat Florin Iordache.
Potrivit acestuia, față de varianta inițială a pachetului de legi, cea concepută de ministrul Tudorel Toader, în varianta asumată de parlamentarii coaliției și depusă la Parlament au fost deja operate modificările cerute.
Întrebat de pragul valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu, prag pe care coaliția PSD-ALDE a vrut să-l introducă și prin celebra OUG 13, fostul ministru al Justiției a răspuns: „Sunt în acest moment 16 propuneri la comisia specială, cu prag mai mic, cum am spus eu, 19.000, cu prag mai mare, 100-200.000. O decizie va fi luată, fără îndoială, în comisie, dar în același timp, nu ascundem, că poate fi și varianta redefinirii fără prag. Trebuie să ținem cont de cele două decizii ale Curții Constituționale, de opinia experților și de dezbaterile din comisie”.
Și la protestele din luna februarie, Florin Iordache, pe atunci ministru al Justiției, spunea despre manifestanți că sunt neinformați. „Eu am trimis în seara asta un secretar de stat, am vorbit cu secretarul general al Guvernului și va merge un secretar de stat, să stea de vorbă cu acești oameni, pentru că mi se pare că oamenii aceștia nu sunt informați corect. Din punctul nostru de vedere este o prerogativă legală a Guvernului să putem face chestiunea aceasta. Dintr-o slabă informare, cred eu, oamenii au ieșit și se manifestă”, declara Iordache, în contextul adoptării OUG 13.
Peste 35.000 de oameni au demonstrat, duminică seară, în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară. Protestatarii s-au declarat revoltaţi de intenţia puterii de a adopta o limită a prejudiciului pentru infracţiunea de abuz în serviciu, dar și de modificarea legilor justiţiei şi de măsurile din aşa-numita „revoluţie fiscală”.
„Continuăm ce am început iarna trecută”, „Nu vrem să fim o nație de hoți”, au spus românii care au ieșit din nou în stradă pentru a-și arăta nemulțumirea față de Guvern.