În afara textelor legislative, aride şi anoste pentru urechile unui profan, senatorii arată că pot comunica si într-un altfel de limbaj.
De pildă, o declaraţie despre noile proiecte din Parlament, cu un titlu neobişnuit, a lui Nicolae Vlad Popa, senator PDL: „Parlamentul României, între kitsch și frivolitate”.
Declaraţia se referă la propunerea de înfiinţare a unui centru SPA în Parlament. Opinia oratorului este la fel de plastică precum titlu declaraţiei.
„Există bani pentru proiecte năstrușnice. Curat murdar, ar fi spus conu Iancu”, consideră Nicolae Vlad Popa.
Pentru a da o notă cât mai elevată declaraţiilor făcute, senatorii nu se sfiesc să împrumute din vorbele unor oameni celeri.
„Aurelius spunea: viața noastră este ceea ce gândurile noastre fac din ea”, spune Rozalia Biro, senator UDMR.
„Două versuri ale unei poezii de Octavian Goga: Munții noștri aur poartă, noi cerșim din poartă-n poartă”, explica Gigi Chiru, senator PDL.
„Un motto: o putere centrală, oricât de luminată și savantă ar fi, nu poate cuprinde toate detaliile vieții unui popor, Alexis de Tocqueville”, explica Petru-Alexandru Frăţean, senator PSD, pronunțând însă greșit numele celui citat.
„Un citat al unui scriitor canadian de limbă franceză, Roger Fournier: momentul exact când începem să devenim ridicoli ne scapă mereu”, spunea Nicolae Vlad Popa, senator PDL.
Senatorii şi deputaţii au rezervate, în fiecare săptămână, câte trei ore pentru a face declaraţii politice. Chiar dacă, de cele mai multe ori, în sala de plen nu se află decât doi, trei colegi, parlamentarii insistă să citească până la capăt discursurile. Explicaţia este că declaraţiile sunt publicate în Monitorul Oficial şi pot dovedi, în lipsa altor activităţi, că senatorul sau deputatul nu şi-a irosit mandatul.