Şeful PNL îl acuză pe ministrul apărării de legături cu Rusia. Replica lui Adrian Țuțuianu
Data publicării:
Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a anunţat, vineri seara, la Antena 3, că îl va da în judecată pe preşedintele PNL, Ludovic Orban, după ce acesta a afirmat că liderii PSD înclină „tot mai mult către Est”, aluzie la Rusia. Un indiciu, susține Orban, este nominalizarea lui Ţuţuianu la Apărare, în condiţiile în care acesta a fost avocat al companiei Mechel, relatează News.ro.
„Nu am nimic de ascuns, mi-am făcut datoria faţă de clienţii mei şi cred că nu se poate spune că sunt omul ruşilor, al francezilor sau italienilor sau al altora cărora le-am acordat asistenţă juridică”, a declarat Adrian Ţuţuianu referindu-se la faptul că a fost avocat al companiei Mechel, care a deţine combinatul metalurgic de la Târgovişte.
Ţuţuianu precizează că exportul de utilaje la care a făcut referire Ludovic Orban a avut loc în 2010, atunci când la guvernare se afla PDL.
„În general, suport cu stoicism toate acuzele din spaţiul public, pentru că, atunci când eşti persoană publică, trebuie să te aştepţi la aşa ceva, dar nu am să ezit să-l dau în judecată pe domnul Orban”, a mai spus Adrian Ţuţuianu.
Într-un interviu pentru Adevărul Live, preşedintele Ludovic Orban a spus, vineri, că desemnarea în Guvern a anumitor persoane arată că liderii PSD intenţionează să strângă relaţiile cu Rusia.
„Lucian Şova a fost pus la Comunicaţii, care este învăţăcelul lui Hrebenciuc şi care a fost partener de afaceri cu un fost ofiţier GRU, Serviciul de Informaţii Militare rus, asupra căruia există sufiecient de multe suspiciuni că ar avea o relaţie nepotrivită cu zona respectivă. Îl pui la Comunicaţii pe Şova, unde guvernul, prin ordonanţă, a scos ANCOM de sub preşedinte, deci de sub CSAT, în condiţiile în care România, în strategie (NATO), este prevăzută ca un cap comunicaţional. Acestea nu sunt lucruri întâmplătoare. Asta-mi arată că liderii partidului de guvernământ încep să încline tot mai mult înspre Est şi sunt foarte multe semne de întrebare”, a declarat liderul Orban.
Un alt exemplu dat de Orban a fost ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu. „M-aş referi şi la Ţuţuianu, care a fost avocatul ruşilor de la Mechel, care au cumpărat combinatul de la Târgovişte şi l-au falimentat. De acolo, au luat o instalaţie extrem de importantă din punct de vedere strategic şi au dus-o în Rusia. Asta-mi ridică numeroase semne de întrebare şi-mi relevă că au pus nişte oameni extremi de ciudaţi, care trebuie urmăriţi cu foarte multă atenţie”, a spus preşedintele PNL.
El şi-a exprimat rezerve şi faţă de Victor Negrescu, noul ministru al Afacerilor Europene. „Chiar şi schimbarea ministrului de la Afaceri Europene. Ana Birchall, care era clar pro NATO, cu o atitudine clară în acest domeniu, este înlocuită cu Victor Negrescu, asupra căruia sunt numeroase semne de întrebare”, a mai spus Orban.
Lucian Şova, despre partenerul său de afaceri, ofițerul GRU Boris Golovin
Lucian Şova, care a preluat conducerea Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), a fost întrebat, joi, de jurnalişti, la finalul audierilor, dacă ştia că Boris Golovin, cu era era partener de afaceri, face parte din spionajul armatei ruse. El a răspuns că nu cunoştea acest detaliu în momentul asocierii.
El a susţinut, de asemenea, că nu a mai vorbit cu Golovin de zece ani.
Ziarul Adevărul a scris în anul 2015 că Şova a fost partener de afaceri cu rusul Boris Golovin în firma Regional Romlines SA Bucureşti, care se ocupă cu transportul rutier.
Golovin este fost colonel în trupele Spetnatz – GRU – serviciul de spionaj al armatei ruse, stabilit în România după 1990, fiind cel care a înfiinţat, alături de oameni de afaceri ruşi, Nova Bank, dar şi Centrul de Afaceri Româno- Rus, reamintește News.ro.
Lucian Şova a fost aproape, în 2015, să fie numit ministru al Transporturilor, după demisia lui Ioan Rus, însă implicaţiile sale în dosarul fostului judecător CCR, Toni Greblă, l-au îndepărtat de numirea în această funcţie.
„Am aflat în timpul derulării contractului privind colaborarea cu el”, a declarat Şova, întrebat dacă ştia cu ce se ocupă partenerul său rus. Afacerile cu Golovin, spune el, au început în 2006-2007, înainte ca România să intre în UE.
„Planul său era să înceapă să producă autocare în România, există în presa vremii reflectat momentul, au fost câteva manifestări la Romexpo, în care au prezentat astfel de vehicule. Iar eu, pricepându-mă în domeniul transporturilor rutiere, am fost contactat să asigur promovarea din perspectiva relaţiei cu mediul de afaceri din acest domeniu. Şi am vrut să punem în piaţă aceste vehicule prin intermediul unor firme de proiect. Din păcate, nu au căpătat toate autorizările necesare ca să poată să înceapă producţia în România şi au rămas firmele înregistrate”, a explicat Şova.
El susţine că, dacă era ceva de ascuns, acest lucru ar fi fost descoperit de cei care se ocupă de acest domeniu.