Scrisoarea lui Tăriceanu către liberali: Convingeți-l pe Iohannis să-l revoce pe Lazăr
Data actualizării: Data publicării:
Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, transmite o scrisoare deschisă către liberali, în care le cere să-l convingă pe președintele Klaus Iohannis să-l revoce pe procurorul general Augustin Lazăr. Șeful Senatului reia acuzațiile la adresa lui Lazăr, acuzându-l că a fost „coada de topor” a securității. Procuorul general are însă verdict de necolaborare de la CNSAS.
„Vedem, de câteva zile, mărturiile lui Iulius Filip, disident anticomunist închis mulți ani în temnița de la Aiud. Apoi au apărut alți și alți deținuți politici a căror viață a fost un iad din cauza unei cozi de topor a Securității. Acea coada de topor are un nume. Se numește Augustin Lazăr. Este actualul procuror general al României. Chiar dacă Iulius Filip ar fi fost singurul care a suferit în închisoarea de la Aiud din cauza procurorului Lazăr, acesta din urmă ar fi trebuit să fie de mult plecat. Dar au mai fost Marin Iancu, Ioan Muntean și alte zeci de deținuți de la temnița din Aiud, cărora procurorul comunist Lazăr, șeful comisiei pentru eliberări condiționate, le-a refuzat dreptul la libertate. Le-a furat din viața lor mulți ani! A lipsit copiii de tații lor mulți ani! Toate, în numele unui regim autoritar, căruia procurorul Lazăr i-a jurat credință veșnică”, a scris Tăriceanu.
Augustin Lazăr a fost acuzat, în ultimele zile, că a refuzat eliberarea condiţionată a unor disidenţi politici şi ar fi dispus pedepsirea unora dintre aceştia. Totul a pornit de la povestea deținutului politic Iulius Filip, închis la Aiud în anii 80. Lazăr era procuror delegat la Comisia de liberare condiţionată a Penitenciarului Aiud și ar fi refuzat de două ori să-i semneze eliberarea condiționată.
Lazăr a explicat că acea comisie din care făcea parte nu avea contact cu deținuții și tot ce făcea era să constate dacă cei care cereau eliberarea condiționată și-au făcut fracția de pedeapsă, conform legii, și dacă au sau nu rapoarte disciplinare din timpul detenției.
Presa a vehiculat apoi și numele altor deținuți politic, pe care Lazăr ar fi refuzat să-i elibereze condiționat.
„Episodul la care fac referire unele instituții de presă a fost prezentat tendențios, fără a ține cont de explicațiile pe care le-am mai dat. Atribuțiile acestei comisii nu erau de punere în libertate a celor condamnați. Acesta era atributul exclusiv al instanței de judecată. Legea avea aceleași prevederi pentru toate categoriile de condamnați”, a spus Lazăr, într-o conferință de presă.
Acuzațiile au venit în condițiile în care procurorul general își depusese candidatura pentru un nou mandat. Între timp, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a respins toate cele patru candidaturi depuse pentru această funcție și a anunțat reluarea procedurii de selecție.
Mai mulți oficiali ai coaliției PSD-ALDE au cerut revocarea lui Augustin Lazăr, inclusiv șeful PSD, Liviu Dragnea, și cel al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.
În scrisoarea adresată liberalilor, Tăriceanu scrie: „Fac un apel la voi, dragi prieteni liberali, să susțineți solicitarea noastră de demitere a lui Augustin Lazăr, unul dintre mulții călăi ai părinților și bunicilor noștri, omul care și-a clădit o carieră de succes pe lacrimile și suferințele celor care au cutezat să înfrunte regimul de tristă amintire. Vă cer să-l convingeți pe domnul Iohannis, liderul vostru vremelnic, să dea dovadă de respect față de cei care au fondat Partidul Național Liberal, să dea dovadă de respect pentru cei care au murit în temnițele comuniste și să semneze revocarea lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general al României. Fiți alături de noi măcar acum, pentru că istoria nu ne va ierta pe niciunul, dacă vom eșua în demersul nostru.