Social democrații s-au reunit joi într-o ședință de urgență pentru a discuta strategia partidului pentru votul moțiunii de cenzură. Surse din partid au declarat pentru Digi24.ro că decizia de a vota moțiunea luni a fost luată de președintele PSD, Marcel Ciolacu, din mai multe motive. Votul programat rapid i-a luat prin surprindere pe unii social democrați, care se așteptau ca moțiunea de cenzură să fie dezbătută și votată în prima parte a lunii septembrie.
Ciolacu se grăbește cu moțiunea de cenzură din cel puțin trei motive, susțin sursele citate. În ultima perioadă, PNL încearcă să se asigure că PSD nu va strânge majoritatea necesară dărâmării Guvernului și negociază cu parlamentarii PSD și Pro România ca aceștia să nu voteze moțiunea.
„Orice zi care trece, le dă șanse liberalilor să convingă parlamentarii noștri. Îi cumpără la bucată”, susțin sursele citate.
De altfel, în ultima perioadă cel puțin trei parlamentari au fost convinși de liberali să treacă în tabăra puterii. Aceștia sunt Daniel Breaz, Luminița Jivan și Emilia Meiroșu.
Citește și Fostul ministru al culturii Daniel Breaz demisionează din PSD, un partid „slab, incoerent, fără strop de logică în decizii”
Un alt motiv pentru care s-a luat decizia ca moțiunea să fie votată în ultima zi din sesiunea extraordinară ține de posibilitatea ca PSD să mai depună o altă moțiune de cenzură în sesiune ordinară, care începe în septembrie, dacă luni nu vor reuși să demită Guvernul Orban. Conform Constituției, o moțiune de cenzură se poate depune o singură dată pe sesiune. Dacă moțiunea ar fi fost votată în septembrie, PSD ar mai fi putut depune o nouă moțiune abia în sesiunea din 2021, după alegerile parlamentare din decembrie, când demersul nu ar mai fi avut rost.
În fine, votul moțiunii în sesiune extraordinară înseamnă că moțiunea a fost depusă și votată în aceeași sesiune. Juriștii PSD consideră că astfel nu vor fi probleme de constituționalitate, chiar dacă PNL a contestat deja demersul social democraților la CCR.
Care sunt șansele ca Guvernul Orban să fie demis luni
Surse parlamentare susțin că șansele moțiunii, în acest moment, sunt 50-50. PSD ar strânge la limită numărul minim de voturi, 233, pentru a demite Guvernului Orban.
Secretarul general al partidului, Paul Stănescu, le-a transmis deja parlamentarilor PSD că cine nu va vota moțiunea de cenzură va fi exclus din partid. Moțiunea este susținută de PSD, ALDE și Pro România. De asemenea, moțiunea va fi votată și de câțiva parlamentari ai minorităților naționale.
PMP a anunțat deja că nu va participa la votul moțiunii, în timp ce parlamentarii UDMR vor decide luni, înainte de moțiune, cum vor vota.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor a dat de înțeles că parlamentarii maghiari ar putea să nu voteze moțiunea, deși nu sunt de acord cu modul în care a guvernat executivul condus de Ludovic Orban.
Moțiunea de cenzură va fi dezbătută și votată luni, de la ora 14:00.