Semnalul dat de premierul Tudose prin refuzul de a-l demite pe șeful Poliției
Data actualizării: Data publicării:
Scandalul privind demiterea şefului Poliţiei ar putea accentua şi tensiunile din Guvern, mai ales că premierul a refuzat schimbarea lui din funcţie. Probleme ar putea apărea şi în relaţia lui Mihai Tudose cu Liviu Dragnea din această cauză.
ACTUALIZARE 13:43 - Premierul nu l-a demis pe șeful Poliției. Mihai Tudose a precizat că a avut o discuţie cu Bogdan Despescu, şeful Poliţiei Române, şi, în plus, a înţeles că posibilul înlocuitor (Cătălin Ioniță, șeful DGA) ar fi refuzat să preia funcția care ar fi rămas vacantă. Astfel Tudose a spus că i-a cerut ca într-o săptămână să îi prezinte un raport cu măsurile luate referitor la cazul agentului de Poliţie care a agresat sexual doi minori într-un lift. Premierul a felicitat Poliţia pentru că l-a prins pe agresor în două zile.
Prima variantă ar fi ca premierul să accepte demiterea şi atunci conflictul s-ar aplana imediat. Totuşi, faptul că premierul nu a acceptat din start propunerea este un semnal că între cei doi nu există o relaţie foarte bună şi că nu au discutat înainte de declaraţiile publice.
Dacă nu o acceptă, ar putea fi un semnal că ministrul de Interne trebuie să demisioneze, din moment ce nu mai este pe aceeaşi lungime de undă cu premierul. În acest caz, ar putea interveni în ecuaţie Liviu Dragnea, cel care o susţine puternic pe Carmen Dan. Ceea ce ar însemna inflamarea confictului deja existent dintre premier şi liderul PSD.
În ultimă instanţă, Liviu Dragnea ar putea convoca o şedinţă şi le-ar putea cere celorlalţi lideri PSD să dea un vot care să îl oblige pe premier să îl demită pe şeful Poliţiei. Un astfel de vot ar fi clar o măsurare a puterilor celor doi în PSD. Fiecare ar vedea ce susţinere are. Ar fi un preambul pentru confruntările mai ample ce se anunţă atunci când se va da un vot pentru restructurare sau pentru un congres extraordinar.
Este posibilă şi amânarea unei decizii, astfel încât să se mai liniştească apele în PSD.