În octombrie anul trecut, cu o lună înaintea alegerilor prezidenţiale, un scandal de proporţii izbucnea în PSD. Stenograme din dosarul în care era cercetat Viorel Hrebenciuc arătau că Dan Şova căuta susţinători ca să preia şefia partidului, în eventualitatea în care Victor Ponta ar fi ajuns la Cotroceni. A doua zi, a fost convocată o şedinţă de urgenţă la partid.
„Deocamdată facem un pic de ordine şi disciplină şi mă bucur că aţi revenit la PSD. Trebuia să trec şi eu mai des”, a spus Victor Ponta la acea vreme. După câteva ore de şedinţă, concluzia era clară: „L-am autosuspendat”, a spus Victor Ponta atunci.
Odată cu Dan Şova a fost suspendat şi Sebastian Ghiţă, pentru că vorbise în numele partidului, fără aprobare. Acelaşi Sebastian Ghiţă care a fost forţat să demisioneze din PSD o lună mai târziu. Unul dintre episoadele tensionate care l-au adus în dizgraţie a fost anunţul că va candida la şefia PSD, în tandem cu Liviu Dragnea. Lui Victor Ponta nu i-a picat bine declaraţia, deşi s-a ferit să o comenteze dur. Dar nici măcar prietenia pentru Sebastian Ghiţă nu l-a determinat să-l ţină în PSD, când voci din partid i-au cerut să plece.
„Sebastian Ghiţă trebuie să înţeleagă că o organizaţie merge după alte reguli, nu doar după regula singulară a lupului singuratic”, afirma atunci Victor Ponta.
„Am avut această discuţie cu dânsul, am stabilit că e o diferenţă de viteză, nu diferenţă de conţinut între ceea ce credem şi ceea ce gândim”, a comentat atunci şi Sebastian Ghiţă.
Cu o zi înainte, alţi doi social-democraţi fuseseră maziliţi pentru că se pregăteau să răstoarne actuala conducere şi căutau susţinători în filialele PSD din ţară.
Mircea Geoană spunea că astfel de momente nu au fost singulare. „Am mai trecut prin astfel de momente, cred că sunt momente care trebuie depăşite prin solidaritate. Nu cred că aşa trebuie să procedăm”, menţiona M. Geoană.
„Eu am ieşit din sală fiindcă mi s-a făcut greaţă. Nu am văzut în viaţa mea asemenea execuţii, nici la partidul comunist. Băieţii ăştia le e frică de un congres adevărat şi au vrut să ne dea afară din partid”, comenta atunci şi Marian Vanghelie.
Nici lui Dan Şova nu i s-a iertat graba cu care voia să-i ia locul lui Victor Ponta. A fost şi el exclus. Două luni mai târziu avea să fie reprimit în PSD, chiar la cererea lui Victor Ponta, pe motiv că a fost disciplinat şi cu inima în PSD chiar şi de la depărtare.
„Accept sancţiunea care mi-a fost aplicată. Este o decizie corectă a partidului”, mărturisea Dan Şova.
Cătălin Ivan este ultimul din şirul celor care au visat la şefia PSD şi au ajuns să plece cu totul din partid.
„Cătălin Ivan este un puşti obraznic. Cu cheiţa întoarsă de Vanghelie”, a spus Liviu Dragnea.
Anunţul lui Cătălin Ivan că va candida la preşedinţia PSD a pus paie pe foc, după ce, oricum, le supărase foarte tare pe femeile PSD-iste, care au cerut excluderea lui din partid. „Prin afirmaţiile publice, fără a exista o discuţie în cadrul partidului, a atacat două dintre colegele noastre. Pe Gabriela Firea şi pe Viorica Dăncilă”, a explicat Rovana Plumb.
Deşi Victor Ponta a spus de mai multe ori că europarlamentarul nu va fi dat afară din partid şi că nu-l deranjează să aibă concurenţă la alegerile interne, Cătălin Ivan a fost mai întâi suspendat şi apoi exclus din filiala PSD Sector 1.