Liberalii vor să cheme procurorii la Parlament. Ameninţă cu plângere penală dacă nu se reia votul pentru legea care creşte salariile medicilor şi profesorilor: spun că în sala nu au fost suficienţi deputaţi ca să fie aprobată. Social-democraţii le răspund că totul a fost legal.
„Domnul Iordache să nu semneze niciun act normativ adoptat în ședința de vot cu fraudă, să nu dispună începerea curgerii termenelor pentru contestare la CCR și să planifice o ședință nouă de vot final în care toate actele normative care, chipurile au fost trecute prin fraudă, să fie supuse votului în condițiile regulamentare și constituționale”, a declarat Eugen Nicolăescu, liderul deputaților PNL.
„Din câte ştiu eu a fost cvorum, pentru că preşedintele de şedinţă împreună cu cei doi secretari, cei din stânga şi din dreapta lui, au numărat. La un moment, în momentul în care s-a stabilit că nu mai e cvorum s-a suspendat şedinţa de vot final. Deci cât a fost cvorum s-a votat, cât nu a mai fost cvorum nu s-a mai votat. S-a respectat exact legislaţia în vigoare în ceea ce priveşte votul final şi cvorumul de şedinţă”, a răspuns Florin Pâslaru, liderul deputaţilor PSD.
Majorările salariale pentru medici şi profesori au trecut ieri de Parlament. Legea a fost votată aproape în unanimitate de deputaţii prezenţi în sala de plen, în condițiile în care liberalii au boicotat votul.
De altfel, PNL contestă votul și acuză că nu a existat cvorumul necesar pentru adoptarea legii. „PSD a mințit că are suficienți oameni în sală pentru a vota legea, anunțând o prezență de 184 de parlamentari. Imaginile arată că în sală nu se aflau decât 168”, acuză liberalii.
În plus, Guvernul intenționează să conteste la CCR majorările de salarii. Prim-ministrul a atras atenția că aceste modificările riscă să pună orice guvern va veni în imposibilitatea de a adopta o lege a salarizării unitare, care să rezolve problema inechităţilor din sistemul public.
În ceea ce privește textul legii, ministrul Muncii susţine că această lege va creşte doar salariile cadrelor de conducere cu peste 50 la sută, dar nu şi pe cele ale noilor angajaţi.