România a rămas „crispată” într-o poziție rigidă față de Rusia, o atitudine de „intransigență extremă”, care are beneficii pe plan politic, dar nu și în plan economic, a declarat la Digi24 președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Al doilea om în stat consideră că România ar trebui să urmeze exemplul Franței și Germaniei în relațiile cu Moscova și să adopte o atitudine mai pragmatică, care, a subliniat el, nu este considerată inacceptabilă.
„Noi, am impresia, că anumite interese parcă nu le vedem și rămânem într-o atitudine de o intransigență extremă, care, sigur, în plan politic e utilă, dar care nu exclude totuși alte contacte sau nu ar trebui să excludă alte contacte, de exemplu în plan economic, în măsura în care și alte țări din Uniunea Europeană – și nu mă refer la Ungaria, mă refer la Germania, mă refer la Franța - le dezvoltă”, a spus șeful Senatului. „O relație care, în acest plan, este considerată una pragmatică și nu este deloc considerată inacceptabilă, pentru că anumite interese și le văd în continuare. Sigur că în plan militar, în planul securității, rămân ancorate pe aceleași poziții și cred că același lucru ar trebui să-l facem și noi”, a adăugat președintele Senatului.
El a spus că observă o anumită nuanțare în atitudinea țărilor europene. „România a rămas crispată într-o anumită poziție, timp în care văd că Germania își trimite ministrul de externe să discute la Moscova cu omologul lui, alte țări, la fel, au diverse contacte politice, au schimburi economice consistente”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.
El a mărturisit că zilele trecute s-a întâlnit cu reprezentanții unei companii multinaționale „care acționează în România și care are activități de pondere cel puțin egală, dacă nu chiar mai mari în Rusia. Își văd anumite interese”, a exemplificat Tăriceanu.
Citiți și: Tăriceanu: Contribuția firmelor străine este mică. Nu putem fi duși de nas
Întrebat dacă Rusia ar trebui să fie privită ca un partener sau ca un adversar, Călin Popescu Tăriceanu a recunoscut că în momentul de față Rusia nu are cum să fie privită ca un partener. „Este mai degrabă privită ca o țară care reprezintă o amenințare de securitate și nu numai la adresa României, ci la adresa întregii Europe, cu precădere a țărilor care sunt în zona de est și unde ne găsim și noi. Deci, e un întreg flanc estic, începând de la Marea Baltică și mergând până în sud, la România, țari care simt această amenințare și, din acest motiv, România cred că a adoptat o atitudine fermă, lipsită de orice ambiguitate”, a reliefat președintele Senatului. Călin Popescu Tăriceanu spune că România face parte din grupul țărilor care a aplicat sancțiuni Moscovei, „pentru a-i da clar de înțeles că ocuparea Crimeei și a teritoriilor din estul Ucrainei nu sunt acceptabile în termeni politici, în termenii dreptului internațional, și că o astfel de situație nu poate să fie tolerată”. Nu putem să ne facem că acest lucru nici n-ar exista, a spus Tăriceanu, subliniind însă că „demersurile de bună colaborare” de până acum continuă.
Urmăriți aici interviul integral acordat de Călin Popescu Tăriceanu în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.