România preia azi, simbolic, președinția Consiliului UE. Cancelarul Austriei, la București

Data actualizării: Data publicării:
kurz-iohannis

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz efectuează vineri o vizită oficială în România. El s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, şi cu premierul Viorica Dăncilă, la Palatul Victoria. Austria deţine în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene (UE), titulatură care va reveni României, de la 1 ianuarie 2019.

Sebastian Kurz shutterstock_1104367637
Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, se află într-o vizită oficială în România. Foto: Shutterstock

Actualizare 16:00. Premierul Viorica Dăncilă și cancelarul Sebastian Kurz fac declarații.


Kurz, către Iohannis: „În calitate de președinte întotdeauna ai avut grijă de democrație, de statul de drept”

Actualizare 14:05. Klaus Iohannis și Sebastian Kurz fac declarații. „Ne bucurăm că preluăm această președinție de la un partener atât de serios și bun cum este Austria”, a spus șeful statului.

În cadrul discuției de azi am avut prilejul de a aborda o serie de subiecte și dosare pe care România le va prelua de la președiția austriacă și pe care vom avea responsabilitatea să le gestionăm”, a mai spus Iohannis.

Cei doi oficial au vorbit în acest sens despre Brexit, noul cadru financiar multianual, criza migrației și summitul de la Sibiu de pe 9 mai, dedicat viitorului UE.

În ceea ce privește relațiile bilaterale România-Austria, Klaus Iohannis și Sebastian Kurz au discutat despre „relațiile economice solide”. „Austria rămâne unul dintre principialii investitori străini pe piața românească. Suntem interesați de atragerea de noi investiții austriece”, a punctat șeful statului.

La rândul său, Sebastian Kurz a declarat că cele oduă țări au legături puternice nu doar în plan politic și economice, ci și în ceea ce privește „latura umană”, făcând refererie la numărul mare de români care trăiesc în Austria.

În plus, vreau să își mulțumesc pentru că în calitate de președinte întotdeauna ai avut grijă de democrație, de statul de drept”, i-a spus cancelarul Austriei lui Klaus Iohannis.

Citiţi şi: Dragnea îşi pregăteşte plecarea de la putere. Şi întoarcerea. Ca preşedinte

Actualizare: Sebastian Kurz a ajuns la Palatul Cotroceni și a fost primit de președintele Klaus Iohannis.


Sebastian Kurz are programată vizita la Palatul Controceni la ora 12.15, el urmând a fi primit de către preşedintele Klaus Iohannis în Holul de Onoare.

Cei doi politicieni vor discuta tête-à-tête, după care li se vor alătura şi membrii delegaţiilor oficiale. La finalul întrevederilor, Klaus Iohannis şi Sebastian Kurz au programată o declaraţie comună.

Cei doi s-au întâlnit ultima dată în 13 decembrie, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, unde au discutat despre asigurarea continuităţii de acţiune între cele două preşedinţii succesive ale Consiliului UE.

La ora 13.50, cancelarul Austriei este aşteptat la Palatul Victoria de către premierul Viorica Dăncilă, care va oferi un dejun oficial în onoarea sa. Şi cu prim-ministrul României, cancelarul Austriei are programată o declaraţie comună.

De la 1 ianuarie 2019, România preia de la Austria preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Discuţiile dintre delegaţiile oficiale se vor axa pe asigurarea continuităţii, dar şi pe contextul european al anului 2019, marcat de procesul Brexit, alegerile pentru Parlamentul European sau negocierile privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027. 

Citește și Mesajul cancelarului Austriei pentru România: „La valorile de bază ale UE nu se pot face compromisiuri sau rabaturi”

Principalele provocări pentru România la președinția Consiliului UE

Este primul mandat pe care îl va deţine România după aderarea la Uniunea Europeană în urmă cu 12 ani. Începe la 1 ianuarie 2019, iar la 1 iulie va fi preluat de Finlanda.

În aceste 6 luni, ţarii noastre îi revine sarcina de a planifica şi conduce reuniunile şi de a reprezenta Consiliul în relaţiile cu celelalte instituţii. Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene implică de asemenea, asumarea reprezentării Uniunii în dialog cu partenerii externi.

În plus, România va avea de dat răspunsuri la crizele curente precum cele din sistemul financiar sau legate de migraţie, dar şi la crize necunoscute, greu de prevazut.

Nu va fi un mandat uşor având în vedere principalele provocări cărora trebuie să le facă faţă: Brexitul şi alegerile europarlamentare programate pentru luna mai.

Sursa: Digi24, News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Fenomenul care sfidează logica, Timp Negativ: Descoperirea despre natura realității care...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Loredana Groza, în bustieră și colanți mulați, la sală. Mândră de siluetă și abdomen, și-a făcut câteva...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Cât de sigură mai e România într-o Europă a atentatelor. Ce recomandă SUA. Expert: „Mai repede corupi un...
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
10 ani de la moartea lui Joe Cocker. Vocea răgușită l-a făcut unul dintre cei mai distinctivi vocalişti ai...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Leonardo DiCaprio, apariție rară alături de tatăl său și de Al Pacino. La 81 de ani, George DiCaprio arată...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...