Rise Project: Legătura lui Liviu Dragnea cu un milionar care s-a sinucis

Data actualizării: Data publicării:
DRAGNEA_ICCJ_00_INQUAM_Octav_Ganea (4)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

O investigație a jurnaliștilor de la Rise Project arată legăturile dintre Liviu Dragnea, pe care îl numesc cel mai influent politician al momentului, și sinuciderea unui milionar român: Costel Comana. Acesta s-a sinucis în 2015, în timpul unei curse de avion Brazilia-Costa Rica. 

DRAGNEA_ICCJ_00_INQUAM_Octav_Ganea (4)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Jurnaliștii de la Rise Project scriu într-o investigație publicată astăzi că banii lui Costel Comana duc la Liviu Dragnea. Ei au mers pe urma banilor și au descoperit în Brazilia afaceri secrete - toate pe numele prietenilor din tinerețe ai președintelui PSD.

Unul dintre oamenii lui Liviu Dragnea este Mugurel Gheorghiaș. Acesta este poreclit „Melcul” și este fost coleg de facultate, coleg de trupă rock de-al șefului PSD și acționar al firmei Tel Drum.

Mugurel Gheorghiaș a înființat peste ocean o firmă pentru investiții în hoteluri, restaurante și alte imobiliare încă din 2010. El a introdus de cel puțin șase ori în Brazilia, în 2010-2011, bani descriși drept „investiții directe din România”.

Costel Comana, milionarul care s-a sinucis, și el a fost coleg de facultate cu Liviu Dragnea. Și el a înființat alte două firme pe malul Atlanticului, cu ajutorul aceluiași localnic care apare în firma lui Gheorghiaș. (Citiți mai multe despre Costel Comana aici)

Întrebat de reporteri despre vacanțele din Brazilia, Liviu Dragnea a declarat: „Eu merg în Brazilia de 11 ani și îi anunț pe toți cei care sunt preocupați de asta că o să mai merg. Așa cum am mers și în alte locuri din lume. Am stat în Brazilia, în foarte multe locuri. Brazilia e o țară mare. Nu am făcut nimic ilegal. Din câte știu eu am avut și încă am dreptul să circul liber în această lume. Punct.”

Povestea a început în 2010

ghoeghias

În 2010, Mugurel Gheorghiaș (foto) a înființat în orașul brazilian firma M&J Investimentos Turísticos LTDA. L-a luat drept partener în companie pe Campos Junior, viitorul partener al lui Comana, care a primit un singur procent din afacere.

Brazilianul era util pentru contactele sale extinse și pentru că legile locale le impun străinilor să coopteze cel puțin un localnic în firmele lor, precizează Rise Project.

Gheorghiaș înființase firma ca să investească în hoteluri, restaurante și alte bunuri imobiliare, conform documentelor de la registrul din Fortaleza.

M&J Investimentos Turisticos Ltda a fost înființată cu un capital social consistent de 1,8 milioane de reali, echivalentul a aproape un milion de dolari în 2010. Suma este foarte mare pentru o firmă cu răspundere limitată. Campos Junior, de pildă, și-a reactivat tot în 2010 o firmă de același tip, ltda, cu doar 15 mii de reali drept capital social.

Ca și în cazul firmelor lui Comana, sumele investite pot fi mult mai mari decât capitalul social însă nu este cunoscută valoarea acestora. Jurnaliștii notează că, în perioada 2010-2011, adică după înființarea firmei braziliene, Gheorghiaș a adus bani în Brazilia pentru firma M&J Investimentos Turisticos în cel puțin șase rânduri.

Cele șase intrări de capital sunt prezentate drept „investiții directe din România”. Ele au fost înregistrate în baza de date a Băncii Centrale a Braziliei însă sumele nu sunt publice.

Și documentele firmei lui Gheorghiaș sunt semnate doar de Campos Junior, din 2010 până în prezent. De altfel, localnicii le-au spus jurnaliștilor de la Rise Project că românii au încredere absolută în brazilian. Contactat de RISE Project, Campos Junior a refuzat să răspundă întrebărilor și le-a spus să vorbească cu „românii ăia despre care punem întrebări”.

Șoferul lui Dragnea

În ambele companii, Costel Comana l-a avut ca partener constant pe un localnicul Campos Junior. Brazilianul de 38 de ani deține câte zece la sută din fiecare companie însă, mai important, el este omul bun la toate pentru românii care se întâlnesc pe ascuns în Brazilia. Localnicii le-au povestit sub protecția anonimatului reporterilor de la Rise Project că brazilianul era practic șoferul lui Dragnea când acesta venea să se distreze în Fortaleza.

Campos Junior l-a preluat pe Dragnea și de la peste 500 de kilometri distanță de Fortaleza de la aeroportul din Natal unde ateriza uneori demnitarul român.

Dragnea: „Nu știu dacă ei sunt acționarii Tel Drum”

La data înființării firmei braziliene, de cealaltă parte a oceanului, în România, Gheorghiaș era administrator și acționar în firma Tel Drum, firmă privatizată în 2002 de Consiliul Județean Teleorman. (Citiți mai multe despre Tel Drum aici)

Șeful PSD era atunci președintele Consiliul Județean. Rise Project notează că Liviu Dragnea a negat în câteva rânduri că ar avea vreo legătură cu Tel Drum, însă cert este că o parte consistentă din banii firmei privatizate provin din afaceri făcute cu autoritățile din Teleorman în perioadele în care Dragnea a fost fie prefect, fie președintele CJ.

Dragnea este citat de Adevărul spunând, în 2011, în legătură cu Tel Drum și Gheorghiaș: „Șobo (Liviu Lucian Dobrescu, un alt coleg de facultate) și Melcul (Mugurel Gheorghiaș) sunt foști colegi de facultate și de trupă. Asta s-a întâmplat acum 25 de ani. Nu înseamnă ca acum ştiu despre orice fost coleg ce firmă are. Nu știu dacă ei sunt acționarii Tel Drum”.

Rise Project mai scrie că Dragnea știa foarte bine la acea dată ce face Gheorghiaș pentru că ținea legătura cu el în Cumbuco, Brazilia. „Melcul” desfășura deja afaceri acolo și își petrecea vacanțele cu fostul coleg de trupă devenit important politician.

Jurnaliștii mai spun că au încercat să obțină o reacție de la Mugurel Sorin Gheorghiaș, însă a fost de negăsit. Soția lui, Ramona Gheorghiaș, le-a transmis că este plecat din țară și nu are nici telefon.

Citiți investigația completă aici.

Citiți și: 

Dragnea: "Doamnă, eu nu am nicio afacere în Brazilia, nu am nicio proprietate în Brazilia"

Ce spunea ex-prefectul de Teleorman despre Dragnea și Brazilia

Ce declara Dragnea, recent, despre averea din Brazilia

Cine era milionarul mort în Costa Rica, din investigaţia Rise Project despre Dragnea

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri