Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri că Guvernul ar putea interveni prin plafonarea prețului asigurărilor RCA, „dacă va fi nevoie”. Acesta a precizat că plafonarea se poate face doar pentru o perioadă determinată de timp, pentru „câteva luni”.
Ciucă spune că a discutat cu președintele ASF despre „efectele pe care intrarea în insolvență a Euroins le poate produce asupra cetățenilor.”
„Discutăm de o companie care are o cotă de piață consistentă și este nevoie să vedem care sunt măsurile pe care le ia ASF și care sunt măsurile cu care Guvernul ar putea să vină să compenseze din efecte”, spune premierul.
„ASF este cea care are în responsabilitatea toate acțiunile de control a ceea ce se întâmplă pe piața asigurărilor. ASF este subordonată Parlamentului și, din discuțiile pe care le-am avut, rezultă că conducerea ASF urmează să prezinte un raport de informare în Parlament. Discuțiile pe care eu le-am avut cu președintele ASF au fost îndreptate tocmai în a afla dacă e nevoie de intervenție guvernamentală și care sunt efectele pe care intrarea în insolvență a Euroins le poate produce asupra cetățenilor. Discutăm de o companie care are o cotă de piață consistentă și este nevoie să vedem care sunt măsurile pe care le ia ASF și care sunt măsurile cu care Guvernul ar putea să vină să compenseze din efecte. Discuțiile pe care le-am avut s-au încheiat în sensul în care dumnealor, când vor avea o evaluare finală, ne vor prezenta concluziile și în funcție de aceasta, dacă va fi nevoie, Guvernul să intervină să plafoneze prețul. Nu putem să intervenim pe o perioadă nelimitată, e nevoie de un termen, de câteva luni”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Autoritatea de Supraveghere Financiară ia în calcul o plafonare a tarifelor RCA, după noile majorări, declara săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al instituției.
„Noi am observat emoția firească din piață cu privire la majorarea tarifelor de referință pentru RCA. Vă sesizez că avem acolo la categoriile la care se încadrează peste 90% din automobilele asigurate RCA o creștere medie de circa 16 procente. Cu toate acestea, sau mai ales în acest context, atenție, confirm, în vederea protecției consumatorilor, că ASF ia în calcul plafonarea tarifelor RCA pentru o perioadă determinată de timp. Vom vedea exact care va fi soluția concretă. Analizăm toate datele necesare unei astfel de decizie”, a spus, la Digi24, Daniel Apostol.
Discuțiile din spațiul public despre o nouă insolvență pe piața asigurărilor au fost deschise de președintele PSD Marcel Ciolacu, care a vorbit săptămână trecută la Parlament despre „posibilitatea unui nou faliment RCA”.
Grupul bulgar Eurohold, proprietarul Euroins Insurance Group, a anunțat vineri „legat de cele mai recente afirmații și speculații din spațiul public, că a consolidat recent poziția financiară a Euroins România.
„Ne exprimăm îngrijorarea și surprinderea față de nesiguranța creată în ultimele săptămâni de diverse situații și elemente speculate în spațiul public și care afectează negativ nu doar Grupul și filiala noastră din România, ci și întreaga industrie de asigurări din România”, a transmis compania.
După falimentul City Insurance, Euroins România Asigurare Reasigurare SA a devenit în 2022 societatea cu cele mai multe polițe de răspundere civilă auto.
Editor : Robert Kiss