Au fost luni întregi în care reporterii i-au căutat, în zadar, pe senatori și deputați la comisii. În afara primelor două zile ale săptămânii, sălile și holurile erau goale. Întotdeauna la datorie, angajații nu mai știau ce scuze să le găsească parlamentarilor.
Când nu aveau studiu individual pe ordinea de zi, activitate folosită mai mereu ca paravan pentru chiul, aleșii erau plecați „fictiv” la diverse evenimente.
De exemplu, în 6 iunie, angajații spuneau că toți cei 37 de parlamentari din Comisia de Agricultură sunt la un târg de utilaje agricole, la Fundulea.
Reporterii Digi24 au verificat și au descoperit unul singur, pe Valeriu Steriu.
Materialele de presă nu i-au impresionat însă deloc pe parlamentari, care au continuat să chiulească.
Un deputat a dezvăluit ceva mai târziu și motivul pentru care parlamentarii muncesc doar două zile pe săptămână: nu au birouri individuale, confortabile și dotate cu tehnică modernă, care să-i țină mai mult la muncă.
„Sunt cinci birouri de-o seamă cu Tutankamon, avem şi-un televizor antic”, spunea deputatul PSD Ninel Peia.
Deputatul se întreabă ce rost are o clădire atât de mare, dacă aleşii nu au loc în ea.
„Casa Poporului se vede din spaţiul cosmic, în momentul în care extratereştrii vin, pe lună, la picnic, au o vedere superbă, Casa Poporului. Dar un parlamentar român nu are un spaţiu de 15 -20 de metri. Mă simt deputatul-vagabond, deputatul-maidanez”, adăuga el.
Așa s-a văzut că și parlamentarii sunt oameni. Au frustrări, lipsuri și frământări. Și mai au și momente când sunt năpădiţi de întrebări existenţiale şi devin, brusc, sinceri.
„Stimate domnule preşedinte, vă întreb un singur lucru. Pentru care motiv sunt eu în Parlament astăzi... Ca să stau să dorm şi să apăs pe un buton doar...”, era nedumerirea senatorului PC Cristiana Anghel în această vară.
Când nu dorm, nu votează precum roboții, la comandă, și nu au studiu individual, aleșii sunt în colegii. Teoretic. Fie ușile sunt încuiate, fie angajații birourilor parlamentare spun că aleșii „abia au plecat” pe teren.
Uneori însă lipsesc inclusiv consilierii. Plătiți ca să asigure permanența la birourile parlamentare și să-i primească pe oameni în audiență. Iar chiulul lor are și o explicație. Lucrează și pentru partidele din care fac parte aleșii. Primesc deci salariu din două parți, dar nu pot fi în același timp în două locuri.
Pentru birourile din teritoriu, fiecare parlamentar primeşte lunar 10.000 de lei. Pentru fiecare prezență la ședințele de plen mai primesc 100 de lei. Au mașini de serviciu, li se decontează carburantul, cursele cu avionul și cu trenul, deplasările în străinătate, șederea în București.
Toate acestea, pe lângă indemnizația propriu-zisă, de aproximativ 4.500 de lei net. Privilegii pe care le au și parlamentarii din alte state. Singura diferență este că, în România, privilegiile vin fără responsabilități. Dacă parlamentarii nu fac lucrurile pentru care sunt plătiți, nimeni nu le ia înapoi banii dați degeaba.