Tot mai mulți primari reclamă modul în care este calculată rata de incidență COVID și spun că sunt victimele propriului succes. Edilii ridică o problemă extrem de simplă: ei spun că atunci când se testează mult, și cazurile de COVID sunt multe și ar trebui să se pondereze cumva acest efect în rata de incidență, pentru a nu pune la pământ economia locală. Primarul Clujului, Emil Boc, de exemplu, spunea chiar că a făcut demersuri în acest sens la autoritățile centrale, însă nu s-a schimbat nimic.
„Suntem corecți, testăm, facem vaccinuri, respectăm măsuri impuse, dar la capitolul testări ajungem să punem economia pe butuci. Am cerut un singur lucru: să se coreleze nivelul de testare cu rata de infectare. Dacă testezi mai mult, să se pondereze că ai făcut mai multe teste și de aceea rata e mai mare! Ni s-au făcut promisiuni, dar suntem cu ele în brațe. Eu cred că sunt experți care sunt rupți de realitate, sunt cu ochii în calculator și nu se uită cu un ochi în realitate. Realitatea din ecran e diferită de cea din viața reală. Să nu omoare economia, până nu e prea târziu!”, a cerut edilul Clujului.
Lui i s-au alăturat ulterior primarii din Timișoara și Alba Iulia.
Întrebată ce răspuns le dă Ministerul Sănătății acestor edili, Andreea Moldovan, secretar de stat, a arătat, duminică, la Digi24, că este mai degrabă unul negativ.
„Eu aș pune altfel problema: faptul că în cele trei județe se testează mai mult este, de fapt, un exemplu de grijă suplimentară față de populația din județele respective, pentru că este dorința de a vedea pe ce date stai, și nu de a ascunde printr-o netestare corespunzătoare ceea ce se întâmplă de fapt în realitate. Deci, aș spune că este un lucru bun că testează și că știu mai corect ce se întâmplă în județele respective, iar pe de altă parte, faptul că sunt nevoiți să închidă clase sau școli sau activitatea HoReCa este, de asemenea, din punctul meu de vedere, un motiv de grijă pentru populație, pentru că prin astfel de măsuri, pe care le vedem aplicate la nivel mai mic sau mai mare în toată lumea, de fapt vedem că se poate obține o scădere și o domolire, practic, a procesului epidemic”, a explicat secretarul de stat.
„Statistic, nu e corect să facem așa ceva (să fie luate în calcul și numărul de teste efectuate), pentru că de fapt ne interesează procentul de teste pozitive. Acolo e important și numărul total, dar numărul îl știm cu toții și dacă sunt 200 de teste pozitive sau 300, nu avem siguranța că în populație sunt doar atâtea. Nu ar fi corect să modificăm rata de incidență care să se aplice acestor județe. Din contră, ceea ce trebuie să facem - și iarăși este un proiect la care lucrăm și sper să se definitiveze și el cât mai repede - ar fi să se crească accesul populației pentru testare, pentru că e important să testăm, e important să raportăm ce avem pozitiv, pentru că atunci putem trage niște concluzii corecte”, a arătat Andreea Moldovan.
Ea spune că există capacitate de testare și în prezent, nu trebuie neapărat crescută. „Avem acele laboratoare care fac PCR și care sunt în continuare disponibile, avem și testele de antigen rapid, care iarăși sunt disponibile și ne-ar ajuta să avem niște rezultate rapide. Nu e atât problema de capacitate de testare, dar e extrem de important ca populația să fie informată și să înțeleagă că este important să se testeze la cele mai mici simptome de boală și de asemenea este extrem de important ca aceste rezultate pozitive să fie raportate, pentru că atunci și oamenii care sunt în cauză vor putea să aibă parte de o supraveghere medicală mai bună - nu neapărat internare, știu că e ceva care sperie pe toată lumea, dar măcar, ca pozitiv, să poată fi urmărit mai bine”, a argumentat Andreea Moldovan.
Editor : Luana Pavaluca