Lucian Bode, ministrul de interne, a declarat luni dimineață pentru Digi24 că nu își explică decizia autorităților locale din Timișoara de a nu mai introduce carantina după ce rata de infectare a crescut. De asemenea, astăzi va avea loc o ședință cu toți prefecții din țară și se va discuta și subiectul carantinei din Capitală. Însă, Bode a precizat că depășirea ratei de infectare de 6 la mie „categoric nu înseamnă” implementarea acestei măsuri.
„Eu sunt un susținător al descentralizării deciziei, e normal să ai autonomie în ce privește autonomia la nivel local”, a spus Bode, întrebat despre scandalul carantinării Timișoarei și a comunelor limitrofe. Măsura a fost decisă de Raed Arafat, după consultări cu conducerea Ministerului Sănătății, și este valabilă pentru încă 72 de ore, după ce autoritățile locale nu au mai prelungit carantina, deși rata de infectare a crescut.
„E de neînțeles cum tu, Comitet Județean pentru Situații de Urgență decizi să carantinezi Timișoara la indice de aproximativ 7 și tu, același Comitet, decizi să ieși din carantină când e de peste 8. Cred că Guvernul va lua în discuție în prima ședință situația de la Timișoara și va lua o decizie. Este până la urmă o decizie tranzitorie ce a făcut DSU pentru cele 72 de ore. În prima ședință de Guvern vom avea în discuție situația de la Timișoara, vom avea o discuție cu prim-ministrul Florin Cîtu cu toți prefecții din țară”, a spus Lucian Bode, la Digi24.
Întrebat ce se va întâmplă în București dacă rata de infectare va depăși 6 la mie, ministrul de interne a răspuns: „Am avut o discuție în acest sens ieri cu domnul prefect. Am văzut declarația domniei sale: în condițiile în care depășim 6 e posibil să ajungem la carantinarea Bucureștiului. Nu doar indicele conduce la această decizie. Specialiștii spun foarte clar, sunt mai mulți factori, printre care și acest indice, care pot conduce la această decizie. Nu trebuie să ne grăbim, să dăm mesaje care eventual să inducă panică în populație. Trebuie să fim foarte clari în declarații, când facem o declarație să fie susținută de argumentele specialiștilor. În consecință, sper să nu ajungem în această situație, dar dacă vom depăși 6, cu siguranță, împreună cu DSP cu INSP, cu toți factorii implicați, vom lua o decizie, dar nu doar pe baza acestui indice”, a completat ministrul de interne.
La precizarea că dacă rata de infectare trece de 6 la mie, asta nu înseamnă neapărat carantinarea capitalei, ministrul a răspuns: „Categoric”.
Președintele CJ Timiș cere vaccinuri, nu carantinarea orașului
Într-o intervenție la Digi24, Alin Nica, președintele Consiliului Județean, a spus luni dimineață că „această carantină e pur formală” și că oamenii s-au săturat de o asemenea măsură.
„Ce am susținut eu mereu e că această carantină este pur formală. N-o să aibă niciun fel de efect o carantină formală pentru că nu s-a schimbat nimic în viața noastră în urma acestei carantine. O hârtie nu ne ferește de virus, iar oamenii nu mai au răbdare, înțelegere față de niște autorități care sunt închistate într-o metodologie învechită care se poate preta la începutul pandemiei, dar nu după un de zile, când ar trebui să ne rafinăm instrumentele. Eu am dat câteva direcții clare de acțiune în vederea stopării pandemiei. Nu ține de Consiliul Județean să le implementeze, ține de primărie, de prefectură și de ministerele de resort, interne și sănătate”, a mai spus președintele CJ Timiș.
El a spus că este nevoie de accelerarea vaccinării, dând ca exemplu primul flux din țară de vaccinare non stop, și a acuzat că la Timiș vin mai puține vaccinuri decât la Iași sau la Cluj.
Editor : G.C.