Remus Borza: Moțiunea de cenzură - cronica unui eșec previzibil

Data actualizării: Data publicării:
remus borza

Astăzi parlamentarii din opoziție vor depune o moțiune de cenzura împotriva guvernului Dăncilă, care va fi dezbătută și votată la finalul acestei săptămâni. Șansele ca moțiunea sa treacă sunt zero. Deci, mult zgomot pentru nimic, scrie deputatul independent Remus Borza.

remus borza

Remus Borza: Se speculează că PSD-ALDE nu ar mai avea majoritate, mai ales în Camera Deputaților, după ce săptămâna trecută patru deputați de la PSD au migrat spre Pro România. Este vorba despre Ion Mocioalcă, Ion Spânu, Mihai Popa și Mihai Mohaci. Coaliția PSD-ALDE numără azi 244 de mandate, cu 11 peste majoritatea de 233 cu care poate fi demis Guvernul. Cei 30 de parlamentari ai UDMR și cei 17 ai minorităților naționale, altele decât cea maghiară, în mod tradițional, votează cu puterea. Deci moțiunea nu are, nici măcar matematic, vreo șansă să treacă. Opoziția mizează pe faptul că mai mulți parlamentari PSD, afiliați puciștilor, vor vota moțiunea. Acest lucru nu se va întâmpla. E posibil să se hotărască la nivelul grupurilor parlamentare PSD-ALDE ca proprii parlamentari să nu voteze, tocmai pentru a nu avea surprize. Dacă mâine s-ar supune la vot revocarea lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților, mulți parlamentari PSD ar vota revocarea. Dar, evident, nu ar vota o moțiune de cenzură împotriva propriului Guvern, riscând astfel să își piardă foarte multe privilegii.

Din punctul meu de vedere, mai presus de orgolii și frustrări, trebuie să prevaleze interesul național. Ori interesul național cere azi consens și conlucrare între putere și opoziție. Nu contest dreptul opoziţiei de a depune o moţiune de cenzură, însă momentul ales nu e potrivit. În câteva zile, România va prelua Președinția Consiliul Uniunii Europene. României i se deschide o fereastră de oportunitate unică de care ar trebui să profităm, pentru a ne crește prestigiul și favorabilitatea. Din păcate, imaginea țării noastre este percepută distorsionat de către marile cancelarii, fie că vorbim de Washington, Paris, Londra, Berlin sau Bruxelles. De vină, în primul rând, suntem noi, pentru că nu știm să ne marketăm, și prea umblăm cu pâra toată ziua pe la înaltele porți, prea zugrăvim România în cele mai sumbre culori.

Pe de altă parte, opoziția nu a prezentat niciun program de guvernare, nicio echipă guvernamentală. Nu e suficient doar să critici, trebuie să oferi și soluții viabile. E ușor să dărâmi, dar mai greu e să construiești. E o vorbă la români: Nu dai pasărea din mână pe cioara de pe gard. Opoziția trebuie, în primul rând, să se consolideze,sa se recredibilizeze. Să propună proiecte de țară, strategii de dezvoltare sectorială, și un plan bine articulat de reformă a statului și a marilor sisteme publice, de modernizare și eficientizare a instituțiilor sale. Până atunci, demersul opoziției se rezumă la un simplu exercițiu de imagine.

Sursa: remusborza.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri