Diferențele de opinie dintre PNL şi Klaus Iohannis au apărut la scurt timp după protestele ce au urmat tragediei de la Colectiv.
Alina Gorghiu, copreşedinte PNL Propunerea cu care Partidul Naţional Liberal a venit este aceea de dizolvare a Parlamentului şi de organizare a alegerilor anticipate
În final, a ramas ca preşedintele. La scurt timp, Klaus Iohannis a numit un premier tehnocrat.
Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte ALDE: Nu-mi rămâne decât să constat că PSD rămâne la putere şi PNL, prin vocea doamnei preşedinte, îşi manifestă intenţia de a fi critic la adresa guvernului, adică să rămânăîn opoziţie.
Iar primele critici au venit imediat după învestirea Cabinetului Dacian Cioloş. Într-o postare pe Facebook, liberalul Ludovic Orban l-a criticat pe Klaus Iohannis că nu a mers la ceremoniile de instalare a miniştrilor Educaţiei, Culturii, Economiei sau Justiţiei şi a preferat să meargă la Interne şi la MApN. "Acestea sunt priorităţile mandatului său. Nu mi-au plăcut uniformele din şcoală, când eram obligaţi să ne îmbrăcăm toţi la fel. Nici pompa, fanfara, alinierea şi etalarea demonstrativă a forţei."
În public, însa, liberalii nu mai sunt la fel de vehemenţi.
Ludovic Orban: Nu l-am criticat pe preşedinte. Postările mele exprimă păreri personale, nu păreri politice.
Alina Gorghiu, copreşedinte PNL: Teoria cu scandalul, cu ruptura dintre PNL şi Klaus Iohannis, cu te mai miri ce scandal sunt informaţii false.