Rectificarea bugetară intră, astăzi, în discuţia Guvernului. Vor fi bani mai mulți pentru salarii, dar mai puțini pentru drumuri și educație. Economiștii spun că este vorba despre o rectificare negativă, deși Guvernul susține contrariul.
Ministerul Finanţelor urmează să primescă aproape 4 miliarde şi jumătate de lei. Sunt incluse în proiect suplimentări ale bugetelor Agriculturii - 1,5 miliarde de lei, Apărării - 1,4 miliarde de lei - şi Internelor - puţin peste un miliard de lei.
De asemenea, vor mai fi alocaţi bani ministerelor Sănătăţii, Muncii şi Justiţiei, în principal pentru acoperirea majorărilor salariale. Serviciul Român de Informaţii va primi 300 de milioane de lei. Secretariatul de stat pentru culte va primi 181,9 milioane de lei, pentru salariile personalului clerical.
De cealată parte, Ministerul Transporturilor va pierde peste 6,25 de miliarde de lei. Jumătate din această sumă va fi luată din bugetul alocat iniţial Companiei de Drumuri. Ministerul Educaţiei, cel al Dezvoltării şi cel al Comunicaţiilor vor rămâne şi ele cu mai puţini bani.
La solicitarea liberalilor, comisia de buget-finanţe din Senat a aprobat audierea ministrului Ionuţ Mişa. Acesta ar urma să dea explicaţii despre proiectul rectificării bugetare. Senatorii vor şi informaţii despre băncile care nu au platit impozit pe venit în ultimii 5 ani.
Cum se distribuie banii la rectificare
Primesc bani
Finanţe +4,47 miliarde de lei
Agricultură +1,5 miliarde de lei
Apărare +1,4 miliarde de lei
Interne +1,16 miliarde de lei
Sănătate +207 mlioane de lei
Justiţie +357 milioane de lei
SRI +298,9 milioane de lei
Pierd bani
Transporturi -6,25 miliarde de lei
Dezvoltare Regională -1,94 miliarde de lei
Comunicaţii -303 milioane de lei
Educaţie -25 milioane de lei
Rectificarea bugetară
Venituri: scad la 1,3 mld. lei
Cheltuieli: scad la 347 mil. lei
Deficit bugetar: crește la 978,8 mil. lei
PIB – crește de la 815,2 mld. la 837,1 mld. lei
Impozitul pe profit: scade la 1,7 mld. lei
Impozit din TVA: scade la 1,9 mld. lei
Cheltuielile de personal: cresc la 2,2 mld. lei
Cheltuielile cu bunuri şi servicii: cresc la 317,2 mil. lei.
Sursa: Digi24