Rectificarea bugetară anunţată de Guvern ar fi de fapt una negativă, atrag atenţia economiştii. Potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe, scad atât veniturile, cât şi cheltuielile totale. Se majorează în schimb deficitul. Executivul mizează anul acesta pe o creştere economică mai mare, asta deşi banii merg în special către plata salariilor şi mai puţin către investiţii.
Guvernul este optimist cu privire la creşterea economică de anul acesta: 5,6% faţă de 5,2% cât anunţa anterior. Din cifrele publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe reiese că au scăzut atât veniturile, cât şi cheltuielile - primele de patru ori mai mult. În creştere este doar deficitul - o majorare de aproape 979 milioane de lei.
„Matematic vorbind, acestă rectificare nu este una pozitivă, este una negativă. Nu se încasează în totalitate taxele, nici măcar cele declarate. A se vedea exemplul TVA-ul. Singura măsură corectă ar fi fost să se facă o rectificare negativă”, spune Adrian Bența, consultant fiscal.
Rectificarea pozitivă despre care vorbeşte Executivul provine, de fapt, dintr-o raportare la un produs intern brut mai mare: puţin peste 837 de miliarde de lei. Încasările sunt în continuare pe minus, după cum anunţă chiar ministrul finanţelor.
„Este pusă pe site execuţia la 7 luni de zile şi s-a înregistrat o creştere faţă de lunile anterioare. Faţă de bugetul estimat iniţial ele sunt încă cu minus azi”, a declarat vineri, în conferința de presă, Ionuț Mișa.
Rectificarea bugetară arată că încasările din impozitul pe profit s-au diminuat cu 1,7 miliarde de lei, iar cele din TVA cu 1,9 miliarde de lei. În schimb, doar în primele șase luni, cheltuielile cu personalul au crescut cu 20 de procente. Iar rectificarea confirmă că în continuare salariile atârnă greu în buget. Ministrul Finanţelor a evitat, însă, să spună care este totalul creșterilor de cheltuieli aprobate.
Ionuț Mișa: Totalul alocărilor suplimentare pe.... Nu avem centralizat, o să vă punem pe site toate datele detaliate.
Jurnalist: Ne puteţi spune minusul de încasări conform cu estimările?
Ionuț Mișa: O să vedeţi pe site exact care sunt cifrele, nu mă puneţi să vă reproduc întreg bugetul pe de rost.
Proiectul a fost într-adevăr publicat pe site, seara târziu. Iar cifrele arată negru pe alb - se alocă fonduri generoase pentru salarii și ajutoare sociale şi se taie de la investiţii.
„Ar trebui să ne uităm la ce s-a întâmplat în primele șapte luni. Într-adevăr, încasările la buget au crescut, însă au crescut și cheltuielile cu mult mai multe decât au crescut încasările. Au crescut zonele nesustenabile de cheltuire a banilor, adică salariile, prestațiile sociale, o scădere dramatică în zona investițiilor, adică exact zona care oferă oxigen economiei”, a declarat la Digi24 Florin Jianu, fost ministru al IMM-urilor.
„Degeaba plăteşti pensii şi salarii mărite sau speciale şi pensii, dacă nu ai pe ce drumuri să te deplasezi, dacă nu ai în ce spital să mergi sau dacă nu ai la ce şcoală să îţi duci copilul”, punctează Cristian Păun, profesor de economie.
Ministerele de la care se iau cei mai mulţi bani sunt Transporturile și Dezvoltarea, chiar cele care ar fi trebuit să realizeze cele mai mari investiţii publice.
Rectificarea bugetară
Venituri: scad la 1,3 mld. lei
Cheltuieli: scad la 347 mil. lei
Deficit bugetar: crește la 978,8 mil. lei
PIB – crește de la 815,2 mld. la 837,1 mld. lei
Impozitul pe profit: scade la 1,7 mld. lei
Impozit din TVA: scade la 1,9 mld. lei
Cheltuielile de personal: cresc la 2,2 mld. lei
Cheltuielile cu bunuri şi servicii: cresc la 317,2 mil. Lei.
(sursa: Ministerul Finanţelor)