Senatorii şi deputaţii au respins, marţi, în şedinţă comună, rapoartele de activitate pe ultimii trei ani ale Avocatului Poporului, Renate Weber. PSD a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională decizia plenului reunit.
Au fost respinse rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pe anii 2018 - cu 245 de voturi „pentru” şi unul contra, 2019 - 187 de voturi „pentru” şi 23 de voturi contra şi 2020 - cu 242 voturi „pentru” şi 35 împotrivă.
Deputatul PSD Gabriel Zetea a anunţat că social-democraţii vor sesiza Curtea Constituţională.
Potrivit procedurii, Avocatul Poporului nu este demis automat dacă sunt respinse rapoartele de activitate. Pornind de la această decizie a plenului reunit se va formula cererea de revocare.
Respingerea de către Parlament a rapoartelor de activitate pentru anii 2018-2020 este un abuz și încalcă dispozițiile constituționale și legale, susține Avocatul Poporului: „Ca o garanție a independenței, nici Constituția, nici legea organică de organizare nu au prevăzut posibilitatea aprobării/respingerii raportului anual prin vot”.
Într-un comunicat transmis marți, Avocatul Poporului invocă prevederile Constituţiei şi Legii de organizare a instituţiei, menţionând că, potrivit acestora, Avocatul Poporului este o autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate publică, în condiţiile legii. De asemenea, precizează sursa citată, Avocatul Poporului nu poate fi supus niciunui mandat imperativ sau reprezentativ şi nu poate fi obligat de nimeni să se supună instrucţiunilor sau dispoziţiilor sale, iar în exercitarea atribuţiilor sale, Avocatul Poporului nu se substituie autorităţilor publice.
Când ar putea fi înlocuită Renate Weber
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni, la finalul şedinţei coaliţiei guvernamentale, că rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului vor fi respinse marți, în plenul reunit al Parlamentului, lucru care s-a și întâmplat marți, urmând ca în luna septembrie Renate Weber să fie înlocuită.
„Vom respinge raportul la Avocatul Poporului şi la CNA. Celelalte două rapoarte vor fi votate, vor fi susţinute de grupurile noastre", a spus luni Kelemen Hunor, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului.
Propunerile vehiculate până în prezent pentru șefia Avocatului Poporului sunt Flavius Baias, susținut de PNL, și Gyula Fabian, susținut de UDMR.
Editor : Liviu Cojan