Preşedintele PNL, Raluca Turcan, spune că adoptarea de către Senat a OUG 9/2017, prin care se elimină obligativitatea ca ordonatorii de credite să nu depăşească sumele angajate prin Legea bugetului, reprezină o continuare a unui „plan ticălos”, din care mai face parte OUG 6/2017, plan de căpuşare a banului public.
„PSD îşi continuă planul ticălos în Parlament, dovedindu-şi încă o dată năravul. Azi, Senatul a adoptat OUG 9, prin puterea majorităţii parlamentare PSD-ALDE, un act normativ care impune lipsa de transparenţă în cheltuirea banilor publici, posibilitatea utilizării discreţionare a fondurilor publice, suspendarea singurelor prevederi care impuneau rigoare bugetară şi erau sancţionate penal prin Legea finanţelor publice”, a scris, pe Facebook, Raluca Turcan, potrivit News.ro.
Ea afirmă că PNL va utiliza „toate pârghiile instituţionale” pentru a bloca derapajele coaliţiei guvernamentale, Turcan enumerând printre acestea OUG 6 şi 9 şi Legea graţierii.
„Trebuie să înţelegem cu toţii că PSD-ALDE are o singură reţetă de guvernare pe care ştie să o aplice: căpuşarea statului în interesul găştii de partid. Pentru acest lucru mimează apărarea interesului public, prin promisiuni fantasmagorice, iar singurul lucru concret şi realizabil al acestei guvernări este spolierea resurselor publice”, a conchis Raluca Turcan.
Senatorii au votat favorabil, luni, Ordonanţa de Urgenţă nr. 9/2017, cu 64 de voturi pentru şi 41 împotrivă, prin care se elimină plafoanele pentru cheltuielile autorităţilor publice, actul normativ urmând să ajungă în Camera Deputaţilor care este decizională în acest caz.
OUG 9/2017 conţine un articol prin care se suspendă până la 1 ianuarie 2018 o serie de prevederi referitoare la creditele de angajament din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice. Printre acestea se află şi obligativitatea ca sumele angajate prin Legea bugetului să nu poată fi depăşite de către ordonatori, iar angajarea cheltuielilor din aceste bugete să se facă numai în limita creditelor bugetare aprobate.
Ordonanţa de urgenţă 6/2017 care a fost adoptată, marţi, în plenul Senatului, vizează modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi stabilirea unor măsuri privind realizarea investiţiilor finanţate din fonduri publice, iar prin acest act normativ au fost aprobate pentru Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene credite de angajament pentru perioada 2017-2020 în valoare de 30 miliarde lei, care vor fi utilizaţi pentru investiţiile din Programul Naţional de Dezvoltare Locală.