Exclusiv Raluca Turcan, la Interviurile Digi24.ro: Nu există o problemă dacă UDMR iese de la guvernare. Rotativa e un moment unic pentru România
Data actualizării: Data publicării:
Raluca Turcan, lider PNL, a delcarat la Interviurile Digi24.ro că România nu își permite să piardă bani europeni din PNRR prin ratarea unor reforme necesare. „Politicienii care ratează această șansă vor răspunde toată cariera lor politică”, spune Turcan. Fostul ministru al Muncii a vorbit despre problema pensiilor speciale, despre legea salarizării, dar și despre negocierile care sunt purtate între PNL și PSD pentru formarea guvernului Ciolacu.
Principalele declarații:
- Negocieri pentru Guvernul Ciolacu: Am plecat de la premisa că acest protocol se respectă. Asta înseamnă schimbarea celor doi prim-miniștrii și se schimbă Transporturi cu Fonduri Europene și Finanțele cu Justiția. Dacă unul dintre parteneri dorește o modificare a protocolului, atunci e firesc să se renegocieze cap coadă. Este important aspectul care ține de comportamentul public dintre PNL și PSD. În Sibiu, PNL este cel mai credibil partid pentru că am oferit o bună guvernare locală. Acolo apar și semne de întrebare în rândul oamenilor care susțin PNL, care văd că guvernăm cu PSD, dar la nivel teritorial sunt atacuri între partide. O chestiune vitală ar trebuie să fie și aceasta: comportamentul public al celor două partide. Sunt presiuni pe primarii PNL să plece la PSD. Lucrul acesta e normal să fie clarificat. Să existe un comportament și o bună practică între partide în teritoriu.
- Această Coaliție a fost făcută cu un scop: stabilitate politică. Asta înseamnă și respect reciproc și proiecte în interesul oamenilor.
- Vreți un cod de etică al Coaliției? Da. O coaliție se bazează pe încredere și respect reciproc.
- Cifrele arată bine pentru economia românească dacă ne raportăm la aceleași cifre comparativ cu țări din UE. La cifre stăm bine. E important ca această Coaliție a dat și un sistem macro favorabil, să facă transferul acestor cifre pozitive în putere de cumpărare a oamenilor și ei să resimtă aceste cifre bune.
- Sunteți mulțumită de Coaliția de guvernare? A fost singura soluție. Sunt un om care nu a anticipat de niciun fel situația guvernării cu PSD, chiar m-am poziționat împotriva abuzurilor PSD. Cert este că a oferit o stabilitate politică, o stabilitate economică. Am datoria să accentuez ce s-a făcut bun. Mi-aș dori ca și următorul an să ofere același lucru cel puțin.
- Deja se anunță tensiuni sociale care mie îmi provoacă îngrijorări. Legea salarizării trebuia să fie gata până la 30 iunie, este jalon în PNRR. Legea salarizării a intrat pe un făgaș de nesustenabilitate și de neechitate din cauza politicienilor. Cine a țipat mai tare, a primiat și niște rapoarte au fost distorsionate. Profesorii sunt o categorie profesională nemulțumită. Când am fost ministru am stabilit ca profesorii să fie urcați pe grila de salarizare astfel încât salarizarea să fie una mai motivantă.
- Liderul PSD și minștrii atacă PNL, dacă PNL ar fi răspuns cel mai probabil s-ar fi rostogolit niște tensiuni și ar fi dus la destrămarea acestei coaliții. Responsabilitatea este a ambelor partide. PNL cu Ciucă a acceptat ca în spațiul public să meargă demn de o coaliție de guvernare, fără atacuri, în niciun caz cu atacuri la persoană. De exemplu, pe mine m-a deranjat foarte tare atacurile liderului PSD la adresa guvernării anterioare, mai ales din timpul pandemiei. Nu i-aș dori nimănui să treacă printr-o guvernare într-o asemenea situație. Cu toate provocările și situația pandemiei a fost gestionată corect.
- Premierul a solicitat membrilor PNL să adopte același comportament ca domnia sa: proiecte, alternative, etc.
- Sunt proiecte blocate în Parlament, inclusiv ale mele, care ar fi putut fi adoptate de actuala Coaliție.
- Sunt liberalii ospătarii PSD? E o figură de stil a domnului Blaga și e regretabil că a ajuns în spațiul public. Unii au un vocabular mai exotic. Realitate este că PNL nu s-a aflat doar sub tirul provocărilor de a gestiona economia, de a oferi stabilitatea politică, s-a aflat și sub tirul unor atacuri din partea PSD care nu își aveau locul. Dacă un ministru al PNL nu e pe placul PSD există pârghii să se discute în interior.
- Orice discuție în Coaliție care nu pleacă de la soluții alternative, dăunează. Atacurile la persoană, certurile publice pe probleme sensibile nu au ce căuta în această Coaliție.
- Pierde PNL că nu răspunde PSD? La câte atacuri publice au fost, în sondaje încă stăm bine.
- Am realizat două sondaje de opinie și PNL și PSD, și s-a demonstrat în cifre că și PNL și PSD au scăzut în sondaje și cel mai puternic argument pentru cei care s-a distanțat de PNL este că nu au privit cu ochi buni această alianță. Dar ce variante avem? USR nu a vrut să intre la guvernare. Cu AUR, exclus.
- De altfel, în protocolul Coaliție reînnoit am stipulat și o asumare a izolării partidului AUR pe scena politică pentru că promovează teme antieuropene și nu fac bine României.
- Noi am spus că vrem respectarea protocolului. În același timp, a ajuns informația că PSD dorește să păstreze min. Transporturilor care va avea multe proiecte în perioada următoare. La aceste informații, la unison am spus în PNL că dacă se redeschide ușa acestui protocol, atunci să se renegocieze.
- Dacă nu ar fi avut loc aceste negocieri sunt convinsă că ar fi fost și alte titluri de presă.
- Această rotativă este un moment unic pentru că nu ați mai văzut un prim-ministru care să demisioneze de bună voie. E un moment care trebuie să se întâmple. Este o negociere. Prefer o zi sau două în plus de negociere și să rezulte o structură guvernamentală cu mai puține minsitere, cu mai puțini secretari de stat.
- Am dat mandat să fie restructurate ministere, mai ales că unele au fost comasate înainte.
- Pot să vă spun că se negociază. Și dacă nu se respectă protocolul, atunci sunt două variante: se renegociază ministerel cu trei partide la guvernare sau se renegociază făr UDMR. Și într-o formă sau alta există majoritate parlamentară. Se poate întâmpla orice. Nu există o problemă dacă UDMR iese de la guvernare. Dacă UDMR ar fi fost vital pentru majoriate, atunci ai fi strâns cu ușa. În condițiile date, și dacă UDMR decide să plece, există majoritate.
- Rămâne Bode în Guvern? Haideți să vedem.
- Parteneriatul cu Iohannis. Nu e ceva neștiut. Sau despre care se vorbește la colțuri. PNL are un parteneriat asumat cu Klaus Iohannis și mi se pare firesc ca decizii care țin de politicile PNL în Guvern să ne consultăm cu președintele pentru că și el are un program de țară. Deci există o suprapunere naturală.
- Reformele din PNRR: Îndeplinirea jaloanelor din PNRR este literă de lege, nu mai e o chestiune de negociere. Sunt trei mari probleme de rezolvat și am contribuit la includerea lor în PNRR: salarizarea în sistemul public, sistemul de pensii speciale și legea privind sistemul public de pensii, unde avem sute de mii de români care la muncă egală, pregătire egală beneficiază de pensii inclusiv cu 40% diferite, ceea ce e profund inechitabil. Trebuie luat taurul de coarne.
- Pensiile speciale: În momentul în care am intrat la ministerul Muncii am zis, dacă România are această oportunitate, haideți să includem ca și condiționalitate pentru obținerea banilor pentru că vom fi forțați să rezolvăm aceste probleme. Din nefericire a existat o fractură în forma finală pe care am trimis-o eu și ce a trimis ministerul Fondurilor Europene care astăzi ne aduc în situații mai delicate. Una dintre aceste probleme ține și de pensiile speciale. Ca ministru al muncii am considerat că în România există șase categorii de pensii speciale, există sistemul de apărare și ordine publică care nu e beneficiar de pensii speciale și există beneficiarii sistemului public de pensii. Ori, în PNRR a existat suprapunerea sistemului de pensii speciale cu sistemul de apărare și ordine publică. Aspectul acesta putea fi clarificat din prima zi de guvernare.
- Soluția e simplă. Poate fi rezolvată într-o săptămână. 1. să aducem pensiile speciale mai aproape de contributivitate. 2. legea să fie constituțională. De ce trenează? Eu nu am un răspuns. Undeva nu există suficientă voință politică. Dacă există voință politică această problemă poate fi rezolvată.
- La sistemul judiciar este chestiunea cea mai sensibilă că acolo sunt și judecătorii CCR și ei judecă dacă e constituțional.
- Există politicieni care și-au construit întreaga carieră politică pe promisiuni.
- În sistemul de pensii pensiciale, primele 30 de pensii sunt între 50.000 și 60.000 de lei.
- Dacă într-un sistem de pensii speciale pensia medie este de 5.000-6.000 la sistemul public este 1.700 de lei.
- Există riscul să pierdem bani europeni. Un obiectiv de reformă costă aproximativ 700 de milioane de euro. Dacă nu îndeplinim un obiectiv, în tranșă nu intră respectivii bani. Riști să fie periclitate obiective de investiții. România nu își permite acest lucru. Politicienii care ratează această șansă vor răspunde toată cariera lor politică.
- Reforma salarizării. Nu întâmplător legea salarizării am inclus-o ca având termen de finalizare 31 iunie 2023. E nevoie de o evaluarea a criteriilor de performanță în sistemul bugetar.
- Nu am discutat până acum liste comune și un candiat comun la prezidențiale. Sondajele ne arată că oamenii acceptă constituirea unei alianțe într-o perioadă dficilă, dar la alegeri să mergem separat.
- Președintele partidului pleacă cu prima șansă de a fi candidatul la prezidențiale.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News
Top Citite
Recomandările redacţiei
Ultimele știri
Citește mai multe Te-ar putea interesa și:
Partenerii noștri