Câtă vreme a fost ministru pentru Dialog Social, în primul Guvern Ponta, Liviu Pop a stat într-o locuinţă de serviciu, de 150 de metri pătraţi, pentru care statul plătea o chirie de 735 de lei. Din decembrie, de când nu a mai fost ministru, a achitat din banii lui o chirie de 2.500 de lei.
Nu i-a fost greu să renunţe la apartamentul de trei camere pus la dispoziţie de stat. Nu ar fi avut suficienţi bani pentru chirie şi întreţinerea acestuia, susţine senatorul.
Care este diferența de chirie, la schimbarea statutului
„Mi se pare o diferență foarte mare. Ca demnitar, e o chirie, și chiriaș fiind, plătești altă chirie, diferența e mult prea mare”, explică Liviu Pop.
Livingul este dotatat cu mobilier modern și aer conditionat, însă în baie finisajele lasă de dorit.
În plus, potrivit lui Liviu Pop, utilitățile și amortizarea costă foarte mult, pentru 30 zile ajung la 2.900 de lei.
Bani la care se adaugă chiria, în total 4.900 de lei. Cu 900 de lei mai mult faţă de suma pe care ar putea să o primească parlamentarii.
I s-a părut mult, aşa că a hotărât să se mute într- un apartament mai mic, în apropiere de Senat, dar unde are confortul pe care şi l-a dorit, susţine demnitarul.
„Acolo sunt 95 de metri pătrați, dar totul e mobilat, arată mai bine decțt aici, are internet, două televizoare, va fi 500 de euro plus utilități”, spune Liviu Pop.
Singura grijă a parlamentarului este acum protejarea locuinţei. Blocul RAAPPS era păzit de un portar, însă pentru noua sa locuinţă spune că va încheia un contract cu o firmă de pază.
Ce prevede legea
Contractul de închiriere a locuinţelor de protocol şi a celor cu destinaţie de reşedinţă oficială încetează de drept în termen de 60 de zile de la data eliberării din funcţie a beneficiarului, arată legea.
Legea 114 din 1996 a locuinței, actualizată în 2011, prevede regimul locuințelor de serviciu și a celor de protocol.
Distincția vine în contextul în care Guvernul a dat publicităţii miercuri o listă a persoanelor care deţin locuinţe aparţinând statului, care sunt administrate, conform legii de Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” (RA-APPS). Este vorba despre actuali şi foşti demnitari, dintre care se disting nume precum Ion Ţiriac, Mircea Geoană, Adrian Severin, Gelu Voican Voiculescu sau Mioara Roman.
„Pot beneficia de locuinţă de protocol, la cerere, cu plata chiriei prevăzute de lege, persoanele care îndeplinesc următoarele funcţii publice: vicepreşedinţi ai Senatului şi ai Camerei Deputaţilor, miniştri de stat, miniştrii şi asimilaţii acestora, precum şi preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, preşedintele Curţii Constituţionale, preşedintele Curţii de Conturi, preşedintele Consiliului Legislativ şi Avocatul Poporului, pe durata exercitării funcţiei sau a mandatului.