Premierul şi-a anunţat colegii că regionalizarea nu poate aştepta până la aprobarea noii Constituţii, care nu poate avea loc mai devreme de noiembrie anul viitor.
„Celălalt proiect esențial pentru modernizarea României și anume regionalizarea și descentralizarea, din punctul de vedere al regiunilor, din punctul de vedere al organizării administrativ-teritoriale, vom depinde de momentul revizuirii Constituției. Cred că din această toamnă trebuie să mergem mai departe prin modificarea legii 315 din 1998, cea cu regiunile de dezvoltare, să mergem mai departe prin a forma practic regiunile chiar dinainte de a primi statutul constituțional”, a declarat Victor Ponta.
Liderul social-democrat spune că inclusiv opoziţia va fi cooptată la negocierile privind regionalizarea.
„Am tatonat puțin lucrurile. Eu vreau să discut și cu UDMR, PPDD, PDL, cu toate forțele din opoziție, pentru că nu este doar un proiect al USL. Vreau să stau la masă cu toată lumea”, a dat asigurări președintele PSD.
Constanța, Brașov, Sibiu - regiuni separate
Premierul a respins ideea că înfiinţarea regiunii Dobrogea se va face la presiunea primarului Constanţei, Radu Mazăre, și a preşedintelui Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu.
„Nu, nu mi-au solicitat așa ceva. Ei voiau să fie toată regiunea mare, ca să o conducă de la Constanța. Glumesc. Cred ca Dobrogea are potențial economic, natural și toate celelalte date pentru a fi o regiune care să se dezvolte foarte bine și economic și mai ales pe potențial turistic. Susțin să avem regiunea Dobrogea. (...) Să vina cineva de la Focșani la Constanța ar fi absurd. E mai ușor să se ducă în București. Are potențial să fie o regiune separată”, a declarat Victor Ponta.
Ideea înfiinţării regiunii Dobrogea s-a desprins în timpul dezbaterilor din teritoriu privind regionalizarea. Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu au pledat pentru formarea regiunii Dobrogea care să cuprindă judeţele Constanţa şi Tulcea. PSD a mai decis ca judeţele Harghita, Covasna şi Mureş să facă parte din aceeaşi regiune cu Braşov, capitala fiind la Braşov. Şi Sibiul este capitală de regiune în proiectul PSD.
Reacții
Crin Antonescu, președintele PNL, spune că sunt multe argumente și pentru opt regiuni, și pentru 10, și pentru 12. „Nu numărul este esențial, ci cum se gândește rearanjarea instituțiilor și funcționarea lor. E o chestiune juridică, trebuie văzut. Deocamdată cred că este destul de greu”, a declarat Crin Antonescu.
Liderul PDL, Vasile Blaga, dă puţine şanse regionalizării, chiar şi în varianta avansată de Victor Ponta. În plus, Vasile Blaga crede că subiectul reflectă disensiunile din USL. „Tot nu s-au înțeles. La început vorbeau de opt regiuni, da? La un moment dat, Ponta vorbea despre 60, dom'ne! Că fiecare baron cerea capitala la el acasă. Pe urmă, au zis că-i mulțumesc pe toți. Ia tu Poliția, ia tu Finanțele, ia tu controlul financiar și iar nu se înțeleg”, a comentat Vasile Blaga.