PSD încearcă scoaterea preşedintelui din procedura de numire şi revocare a magistraţilor şefi. Alte modificări

Data actualizării: Data publicării:
catalin radulescu fb
Foto: Facebook

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege în care propune ca şefii de parchete şi adjuncţii acestora, precum şi şefii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să fie numiţi şi revocaţi de Senat, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, transmite Agerpres.



"Preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de Senatul României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii ÎCCJ care au funcţionat la această instanţă cel puţin 5 ani, desemnaţi de Adunarea Generală a Judecătorilor de la ÎCCJ. Senatul poate refuza numirea în funcţiile de conducere aducând la cunoştinţa CSM motivele refuzului. Numirile în aceste funcţii se fac pe o perioadă de 4 ani, fără posibilitatea reînvestirii. Revocarea din funcţie a acestora se face de către Senat, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM", se arată în proiectul care urmează să modifice Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, potrivit Agerpres.

Un alt articol spune că procurorul general al Parchetului de la lângă ÎCCJ, prim procurorul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de Senat, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minimă de 16 ani în funcţia de judecător sau procuror - pentru procurorii generali şi procurorul şef DIICOT - şi o vechime de minimum 14 ani în funcţia de procuror sau judecător - pentru adjuncţii acestora şi procurorii şefi de secţie -, pe o perioadă de 4 ani, fără posibilitatea reînvestirii. Senatul poate refuza motivat numirea acestora, iar revocarea lor din funcţie se poate face tot de Senat, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM.

În expunerea de motive iniţiatorul arată că şefii de parchete ar trebui să fie numiţi de Senat având în vedere că acesta din urmă "exercită mandat de reprezentativitate dat de popor ca deţinător al suveranităţii naţionale", propunerea ar trebui să aparţină ministrului Justiţiei "ca reprezentant al ministerului care veghează la respectarea puterii judecătoreşti, ca una dintre cele trei puteri statale fundamentale".

Proiectul de lege a fost semnat de 40 de senatori şi deputaţi PSD şi se află în dezbatere publică la Camera Deputaţilor până pe data de 26 februarie.

Expunerea de motive şi tabelul cu semnăturile iniţiatorilor pot fi consultate AICI.

Un al doilea proiect vizează modificarea legii 304/2004. E vorba de situaţia completului de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar iniţiativa prevede că "apelul nu poate fi declarat decât în favoarea inculpatului". Detalii AICI. Proiectul are sprijinul a 38 de senatori şi deputaţi.

În fine, un alt proiect depus miercuri, tot de Rădulescu, priveşte modificare a legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, în ideea ca inspectorii Inspecţiei Judiciare să deţină mandate de nouă ani şi să aibă la activ o vechime de cel puţin 12 ani. Proiectul are susţinerea a 14 social-democraţi. Detalii AICI şi AICI.

Condamnat pentru dare de mită

Cătălin Rădulescu, deputatul PSD care a depus proiectul are la activ o condamnare penală şi a ieşit în repetate rânduri în evidenţă prin atacurile sale publice la adresa unor politicieni, protestatarilor care s-au opus modificării legilor justiţiei şi chiar a procurorului general al României. 

Zilele trecute, Rădulescu i-a cerut ministrului de resort, Tudorel Toader, revocarea lui Augustin Lazăr, după ce anterior îl avertizase pe procurorul general că după modificarea legilor justiţiei atitudinea sa critică va cădea sub incidenţa noilor reglementări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri