PSD consideră că obiecțiile președintelui Klaus Iohannis față de ordonanța de urgență privind alegerea președinților de consilii județene prin vot uninominal, direct au la bază o abordare populistă, contrară principiilor democratice.
În opinia social democraţilor, ordonanța de urgență criticată de președinte ia puterea de la partide și o redă cetățenilor. De altfel, PSD arată că va fi înlăturat "trocul de la partide" , cetăţenii fiind cei care vor decide, ceea ce e conform cu votul exprimat la referendum.
Pe de altă parte, PSD susţine că este respectată şi perioada celor 12 luni necesară oentru adoptarea acestei reglementări, respectiv cu cel puțin 12 luni înainte de următoarele alegeri.
Comunicatul PSD:
"Practic, ordonanța de urgență criticată de președinte ia puterea de la partide și o redă cetățenilor.
Președinții de consilii județene vor fi aleși direct de către cetățeni și nu vor mai fi deciși la masa verde, prin trocul dintre partide, cum se întâmpla până acum. Prin urmare, poziția actuală a președintelui față de această măsură intră în contradicție cu referendumul recent în care acesta susținea că cetățenii sunt cei care trebuie să aibă ultimul cuvânt.
Motivele invocate de președinte în critica asupra ordonanței sunt la fel de inconsistente și lipsite de fundament.
Argumentul că președintele de CJ nu ar trebui ales direct, pentru că nu ar „exista un popor al județului” este ridicol și sfidător la adresa locuitorilor oricărui județ. Dacă acest argument s-ar aplica în mod similar primarilor, ar însemna că nici aceștia nu trebuie aleși pentru că nu există un „popor al localității”, ceea ce este în mod evident absurd.
În ce privește obiecția că PSD ar schimba regulile în timpul jocului, subliniem că, dimpotrivă, această reglementare a fost adoptată prin procedură de urgență tocmai pentru a respecta recomandarea Comisiei de la Veneția ca orice modificare în materia electorală să fie făcută cu cel puțin 12 luni înainte de următoarele alegeri.
Astfel, partidele și potențialii candidați vor avea timp suficient pentru a se pregăti până la alegerile locale de anul viitor.
De asemenea, critica lui Iohannis că președintele de consiliul județean nu ar fi menționat în Constituție este irelevantă, pentru că nimic din Legea fundamentală nu interzice organizarea de alegeri pentru această poziție de autoritate în administrația locală.
Dimpotrivă, potrivit art. 122. alin. 2 din Constituție, „Consiliul județean este ales și funcționează în condițiile legii”, ceea ce înseamnă că reglementarea în acest domeniu este lăsată la aprecierea legiuitorului.
Subliniem totodată că această reglementare nu este o inițiativă proprie a PSD, ci o solicitare exprimată de 29 de președinți de consilii județene de la mai multe partide politice, inclusiv de la PNL, cum ar fi cei de la Alba, Arad, Brașov, Călărași, Sibiu și Suceava".