Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare este instituţia care dă girul tuturor lucrărilor academice, aici intrând şi doctoratele.
„Din nefericire, această instituţie s-a transformat, în timp, în câmp de bătălie pentru disputele politice. De multe ori a fost blocată, a fost politizată într-un mod inacceptabil pentru cei care urmăresc etica universitară”, a spus Raluca Turcan, deputat PNL.
În aceste condiţii, liberalii spun că ar fi mai bine ca senatorii, deputaţii, miniştrii şi secretarii de stat să fie incompatibili cu calitatea de membru în consiliu. Parlamentarii vizaţi nu văd cu ochi buni propunerea.
„Dacă mă refer la mine personal, sunt cadru didactic de 44 de ani la Politehnica Timişoara, sunt conducător de doctorat şi am luat premiul Academiei pentru contribuţii ştiinţifice înainte de a fi parlamentar”, spune Petru Andea, deputat PSD, membru CNATDCU.
În plus, senatorul Daniel Barbu susţine că problema plagiatelor este la universităţi şi nu la consiliu, care oricum nu are mijloacele tehnice necesare pentru a verifica fiecare lucrare.
„În virtutea calificărilor academice au fost numiţi, nu pentru că ar fi parlamentari. Şi, în general, se poartă, tocmai pentru că sunt parlamentari, cu mare atenţie la aceste chestiuni, pentru că este un organ colectiv, sunt şi alţi colegi şi nu vrei să îţi ştirbeşti reputaţia pentru fleacuri”, spune Daniel Barbu, senator ALDE, membru CNATDCU.
Iniţiatorii legii spun că, pe perioada mandatelor, politicienii ar trebui să se suspende din consiliu. În această situaţie sunt parlamentarii PSD Ecaterina Andronescu, Anghel Stanciu şi Popa Florian.
„Eu nu am auzit discuţii politice în CNATDCU... Atâta timp cât am fost eu acolo şi de câte ori am fost la întâlnirile acestei organizaţii, acestui forum, eu nu am auzit discuţii politice”, a spus Florian Popa, senator PSD.
Dezbaterea propunerii legislative va începe odată cu noua sesiune parlamentară din februarie.