Proiectul legii salarizării | Cât vor câștiga medicii și cât politicienii. Plafonare pentru cler

Data actualizării: Data publicării:
170328_ICCJ_DRAGNEA_00_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Mult așteptatul și criticatul proiect al salarizării unitare a fost făcut public de PSD, au anunțat, luni, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, și președintele PSD, Liviu Dragnea. Conform planurilor social-democrate, noua lege a salarizării unitare ar trebui să intre în vigoare la 1 iulie 2017.

liviu dragnea fb

Depunerea proiectului în Parlament a fost, inițial, anunțată pentru astăzi. Ulterior, conducerea PSD a lua decizia amânării, pentru că „trebuie să-și mai dea lumea cu părerea”.

Proiectul legii are 20 de pagini și nouă anexe și prevede mai multe derogări de la legislația în vigoare.

Ca principiu general, raportul dintre salariul de bază minim și cel maxim în sectorul bugetar se va reduce la 1 la 12 (față de 1 la 15, cât este în prezent). „Prin această măsură, salariile de bază aflate la baza piramidei salariale vor înregistra o creştere accentuată , în jur de 100%, această creştere fiind din ce în ce mai mică pentru salariile aflate în partea superioară a piramidei salariale”, se arată în proiectul pe care îl vor semna parlamentarii PSD, în frunte cu Liviu Dragnea.

Potrivit expunerii de motive a proiectului, personalul medical va beneficia de o „creștere substanțială”, începând cu anul 2018, astfel încât medicul UPU să beneficieze de echivalentul a 3.600 euro pe lună, iar medicul rezident UPU să beneficieze de echivalentul a 1.200 euro/lună.

În educație, creșterea ar urma să fie cuprinsă între 90% și 150% pentru învățământul preuniversitar și între 33% și 125% pentru învățământul universitar.

Indemnizații și sporuri pentru cadrele didactice

Personalul didactic calificat de predare şi conducere care îşi desfăşoară activitatea în localităţi izolate va primi o indemnizaţie de până la 20% din salariul de bază, în raport cu zona geografică respectivă. Diferenţierea pe zone şi localităţi se va aproba prin hotărâre a Guvernului.

Personalul didactic din învăţământul special va beneficia de o majorare cu 15% a salariului de bază.

Personalul didactic din învăţământ, inclusiv personalul didactic auxiliar din bibliotecile central-universitare, va beneficia de gradaţie de merit, acordată prin concurs. Gradaţia se va acorda pentru 16% din posturile didactice existente la nivelul inspectoratului şcolar, respectiv al instituţiei de nivel superior, şi va reprezenta o creştere cu 25% a salariului de baza deținut. Gradaţia de merit se va atribui pe o perioadă de 4 ani.

Un spor de 10-25 din salariul de bază va fi acordat și persoanlului didactic desemnat să conducă şi să realizeze practică pedagogică pentru pregătirea viitoarelor educatoare şi a viitorilor învăţători, institutori şi profesori.

Personalul didactic care asigură predarea simultană la 2-5 clase de elevi/grupe în învăţământul preşcolar, primar sau gimnazial va primi o majorare a salariului de bază, după cum urmează:

- pentru 2 clase de elevi/grupe, o creştere cu 7% a salariului de baza deţinut;

- pentru 3 clase de elevi/grupe, o creştere cu 10% a salariului de baza deţinut;

- pentru 4 clase de elevi/grupe, o creştere cu 15% a salariului de baza deţinut;

- pentru 5 clase de elevi/grupe, o creştere cu 20% a salariului de baza deţinut.

De o majorare de 10% a salariului de bază vor beneficia și diriginții, învățătorii, educatoarele, institutorii, profesorii pentru învățământul primar, profesorii pentru învățământul preșcolar.

Cadrele universitare conducătoare de doctorat vor primi un spor de până la 1% pentru fiecare student-doctorand, dar nu mai mult de 10% din salariul de bază.

16.675 lei - premierul, 15.225 lei - miniștrii și Avocatul Poporului

Cea mai mare indemnizație se regăsește în dreptul șefului statului: 17.400 lei.

La nivelul șefilor Parlamentului va fi remunerat și prim-ministrul: 16.675 lei (sumă mai mare decât în varianta de proiect prezentată zilele trecută de social-democrați).

Miniștrii vor primi 15.225 lei brut, la fel și Avocatul Poporului.

Secretarii de stat vor fi recompensați pentru munca depusă cu 11.600 lei.

12.500 lei - un medic primar cu vechime mare

Conform calculelor social-democrate, un medic primar cu vechime maximă ar ajunge la 12.500 lei. Un medic rezident în primul an ar urma să primească 5.700 lei, iar un medic rezident în ultimul an, 5.900 lei.

În ceea ce privește gărzile, proiectul prevede: 75% din tariful orar al salariului de bază pentru zilele lucrătoare, respectiv 100% din tariful orar al salariului de bază pentru zilele de repaus săptămânal.

Prin simetrie, dacă medicul de gardă la domiciliu este solicitat pentru a acorda asistență medicală de urgență și nu poate fi contactat sau nu răspunde solicitării, se va aplica o sancțiune: diminuarea salariului de bază individual cu un procent între 5-10% pe o perioadă de 3 luni.

În raport cu condițiile de mună, se vor putea aplica următoarele sporuri:

- 25% din salariul de bază pentru activităţile care se desfăşoară în unităţile de urgenţă neurovasculare, în secţii şi compartimente de neurologie şi neurochirurgie şi care solicită o încordare psihică foarte ridicată, precum şi pentru personalul din unităţi, secţii şi compartimente de boli infecţioase, neonatologie, săli de naştere şi din laboratoarele de analize medicale, care îşi desfăşoară activitatea în condiţii periculoase;

- 45-85% din salariul de bază pentru condiţii deosebit de periculoase (leprozerii, anatomie patologică, TBC, SIDA, dializă, recuperare neuromotorie, neuropsihomotorie, neuromuscular şi neurologică, psihiatrie, medicină legală, asistenţă medicală de urgenţă şi transport sanitar, acordată prin serviciile de ambulanţă şi structurile de primire a urgenţelor - UPU - SMURD, UPU şi CPU -, secţii şi compartimente de ATI şi de terapie intensivă, secţii şi compartimente de îngrijiri paliative, secţii şi compartimente de oncologie medicală, oncologie pediatrică, radioterapie, unitatea de îngrijire a arșilor gravi, personalul încadrat în blocul operator, în punctele de transfuzii din spital, în laboratoarele de cardiologie intervenţională, în laboratoarele de endoscopie intervenţională, transplant de organe, neurologie, neurochirurgie, urgență neurovasculară, hematologie oncologică, genetică medicală precum şi medicii de specialitate chirurgicală, epidemii deosebit de grave şi altele asemenea, stabilite de Ministerul Sănătăţii;

- 15% din salariul de bază pentru condiţii periculoase sau vătămătoare / grele (corespunzător timpului lucrat la respectivele locuri de muncă);

- 10-30% din salariul de bază pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea cu surse de radiaţii sau generator de radiaţii (diferenţiat pe categorii de risc radiologic astfel: 10% la categoria I, 15% la categoria a II-a, 20% la categoria a III-a şi 30% la categoria a IV-a);

- 20% din salariul de bază pentru personalul care lucrează în unităţi sanitare aflate în localităţi izolate situate la altitudine, care au căi de acces dificile sau unde atragerea personalului se face cu greutate.

Sume forfetare mai mici pentru aleși

Printre altele, proiectul prevede că șefii celor două Camere vor avea o indemnizație de 16.675 lei, iar un parlamentar fără funcții, o indemnizație de 13.050 lei. Cu alte cuvinte, ar scădea indemnizația șefilor Camerei și Senatului (care au ajuns, grație Ordonanței de Urgență adoptate pe vremea lui Gabriel Oprea la 21.540 lei) și aproape că se dublează indemnizația unui deputat ori senator (fără funcții în comisii sau în conducerea celor două Camere).

Una din derogările prinse în proiect se referă la Statutul senatorilor și deputaților. „În perioada 1 iulie 2017 - 31 decembrie 2021, prin derogare de la prevederile art. 38 alin. (1) din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor, suma lunară forfetară acordată deputaților și senatorilor, se stabilește la nivelul unei indemnizații brute a deputatului, respectiv a senatorului”, scrie în documentul făcut public de PSD.

În condițiile în care articolul la care face referire derogarea vorbea de o sumă forfetară de „nu mai puțin de o indemnizație și jumătate brută”, rezultă că, în următorii patru ani, aleșii ar urma să aibă sume forfetare mai mici.

Se dublează indemnizațiile de ședință pentru consilierii locali

O altă derogare prinsă în noua lege a salarizării se referă la Statutul aleșilor locali: „Prin derogare de la prevederile art. 34 alin. (2) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, în perioada 1 iulie 2017 - 31 decembrie 2021, indemnizația maximă lunară de care beneficiază consilierii locali pentru participarea la numărul maxim de ședințe este de 10% din indemnizaţia lunară a primarului, preşedintelui consiliului judeţean sau primarului general al municipiului Bucureşti, după caz”.

În prezent, indemnizația de ședință este de „până la 5% din indemnizația lunară a primarului, președintelui consiliului județean sau primarului general”.

Plafonare pentru indemnizațiile clerului

Șefii cultelor vor primi 65% din indemnizațiile înalților demnitari cu care sunt asimilate funcțiile lor. Până acum, plafonarea se aplica doar funcțiilor din eșalonul doi al conducerii Bisericii.

Potrivit legii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române este asimilat funcţiei de prim-ministru, care va avea, potrivit noii legi, 16.675 lei. Astfel, Patriarhul, cu un plafon de 65%, va câştiga 10.838 lei.

„Indemnizaţia lunară este unica formă de remunerare pentru personalul respectiv şi reprezintă baza de calcul pentru stabilirea drepturilor şi obligaţiilor, care se determină în raport cu venitul salarial”, se mai arată în proiectul noii legi a salarizării unitare.

Etapele aplicării legii

Noua legii a salarizării unitare, după ce va fi aprobată de Parlament și promulgată de președinte, se va aplica în mai multe etape:

- La 1 iulie 2017: se vor majora cu 20% faţă de nivelul acordat pentru luna martie 2017 soldele de funcție ale personalului militar, respectiv cu 5% salariile de funcție ale polițiștilor. Tot de atunci, se vor majora salariile de bază pentru personalul plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale (astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare) și personalul care ocupă funcții de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităților publice locale, respectiv primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți ai consiliilor județene și ai consiliului general al municipiului București.

- La 1 ianuarie 2018: vor crește salariile de bază de care beneficiază medicii şi asistenţii medicali, direct la nivelul prevăzut pentru anul 2022. De asemenea, vor crește cu 50% salariile de bază de care beneficiază personalul didactic din învățământ. Pentru celelalte categorii de bugetari, majorarea va fi de 25% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017

În perioada 2019-2022 se va acorda anual o creștere a salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție /indemnizaţiilor de încadrare, reprezentând un sfert din diferența dintre salariul prevăzut de lege pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018.

Data de aplicare a creșterii respective va fi stabilită prin legea anuală a bugetului de stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Am găsit ceva în grădină care m-a lăsat fără cuvinte”: Descoperirea uimitoare a unui bărbat ar putea...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei